Αλβανία: Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έφτασε σε ιστορικό χαμηλό το 2023

Αλβανία: Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έφτασε σε ιστορικό χαμηλό το 2023

Το 2023, η Αλβανία σημείωσε ιστορική μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, αγγίζοντας τα 191 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένο κατά 78% σε σχέση με το 2022. Η ραγδαία αυτή πτώση οφείλεται κυρίως στην άνοδο των υπηρεσιών και του τουρισμού, με ρεκόρ πλεόνασμα 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τον τουρισμό εκτοξεύτηκαν κατά 72%, αγγίζοντας τα 1,84 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η μόδα (επεξεργασία φυσικών εισροών) συνέβαλε με 770 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, τα εμβάσματα από μετανάστες παρουσίασαν άνοδο 11%, αγγίζοντας τα 929 εκατομμύρια ευρώ, ενισχύοντας περαιτέρω το ισοζύγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά, αν και αυξήθηκε κατά 6% αγγίζοντας τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ωχριά μπροστά στην άνοδο των υπηρεσιών.

Επιπλέον, η αξία ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων, σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, υπερκαλύπτει κατά 7 φορές το έλλειμμα, υπογραμμίζοντας την αυξημένη εμπιστοσύνη στην αλβανική οικονομία. Η βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών οδήγησε σε ρεκόρ ενίσχυση του λεκ, με πτώση της ισοτιμίας Ευρώ-Λεκ κατά 9%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου