Αλβανία: Οι σιδηροδρομικές μεταφορές έλαβαν 40 εκατ. ευρώ το 2023, το 60% πήγε στο τμήμα Τίρανα-Δυρράχιο

Αλβανία: Οι σιδηροδρομικές μεταφορές έλαβαν 40 εκατ. ευρώ το 2023, το 60% πήγε στο τμήμα Τίρανα-Δυρράχιο

Το 2023 σηματοδότησε μια χρονιά αισθητής προόδου στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Αλβανία. Το πρόγραμμα "Σιδηροδρομικές Μεταφορές", με δαπάνες ύψους 4,1 δισεκατομμυρίων λεκ (περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ), υλοποίησε το 90% του αρχικού σχεδίου, φέρνοντας ελπιδοφόρες εξελίξεις για το μέλλον.

Σημαντικό κομμάτι της υλοποίησης αφορούσε την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Τιράνων-Δυρραχίου, καθώς και την επέκτασή της προς το αεροδρόμιο Τιράνων, έργα που απορρόφησαν το 60% των συνολικών δαπανών.

Ειδικότερα, 1,78 δισεκατομμύρια λεκ διατέθηκαν για την αποκατάσταση της γραμμής Δυρραχίου-Τιράνων, με το 75% του έργου να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Παράλληλα, 1,25 δισεκατομμύρια λεκ επενδύθηκαν στην αποκατάσταση της γραμμής Δυρραχίου - Τερματικού Τιράνων και στην κατασκευή της γραμμής Τίρανα-Αεροδρόμιο 2, με 92% υλοποίηση.

Επιπλέον, 75 εκατομμύρια λεκ δαπανήθηκαν για την επίβλεψη των έργων, αγγίζοντας το 60% υλοποίησης, ενώ 81,6 εκατομμύρια λεκ επενδύθηκαν στο σχεδιασμό της γραμμής Rrogozhinë-Pogradec-Lin, με 64,3% υλοποίηση.

Σημαντικό σημείο αποτελεί η έναρξη της κατασκευής του σιδηροδρόμου Τιράνων-Δυρραχίου, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021. Η υλοποίηση του έργου έχει ανατεθεί στην INC spa, με την προσφορά της να ανέρχεται σε 69,7 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανακατασκευασμένη γραμμή Τίρανα-Δυρράχιο θα ακολουθήσει νέα χάραξη, περνώντας πάνω από την παλιά, ενώ παράλληλα θα προστεθεί και η εντελώς νέα γραμμή Τίρανα - Αεροδρόμιο.

Σε ό,τι αφορά τους σταθμούς, οι υφιστάμενοι θα διατηρηθούν στις ίδιες θέσεις, ενώ νέοι σταθμοί θα κατασκευαστούν στον νέο άξονα από το Domje προς το αεροδρόμιο Τιράνων. Η διαδικασία κατασκευής τους βρίσκεται σε εξέλιξη και η ολοκλήρωσή τους προγραμματίζεται για το τέλος του 2023.

Διαβάστε και:

...

Αλβανία: Υπογράφεται η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για σιδηροδρομική γραμμή 120 χιλιομέτρων

Η αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Belinda Balluku, ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σχετικά με το έργο κατασ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου