Ο τουρισμός στην Αλβανία, ένα δίκοπο μαχαίρι για τη ντόπια παραγωγή

Ο τουρισμός στην Αλβανία, ένα δίκοπο μαχαίρι για τη ντόπια παραγωγή

Πέρυσι, η αλβανική γεωργία βίωσε ασυνήθιστες συνθήκες. Από τη μία πλευρά, η ζήτηση από ξενοδοχεία και εστιατόρια εκτόξευσε τις τιμές των τοπικών προϊόντων, με τα φρούτα και τα λαχανικά να σημειώνουν άνοδο άνω του 20%.

Από την άλλη, η αποχώρηση των τουριστών μετά τον Σεπτέμβριο άφησε τα αποθηκευμένα χειμερινά προϊόντα στην ανεκμετάλλευτα. Η έλλειψη εγχώριας παραγωγής λόγω κακών καιρικών συνθηκών ώθησε στην αύξηση των εισαγωγών, θέτοντας σε κίνδυνο τους Αλβανούς αγρότες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια, κτηνοτρόφος, η οποία σκέφτεται να πουλήσει το κοπάδι της 200 προβάτων, καθώς η τιμή του γάλακτος έπεσε κάτω του κόστους παραγωγής.

Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στα φασόλια Κορυτσάς, όπου οι τιμές πώλησης αγγίζουν το 40% υψηλότερες από τις εισαγωγές. Ένας, παραγωγός πατάτας στην Κορυτσά, τονίζει την αύξηση του κόστους παραγωγής και την πίεση που ασκούν οι εισαγωγές στις τιμές.

Η απουσία τουριστών φέρνει τον κίνδυνο υπερπαραγωγής και απωλειών για τους αγρότες.

Η αστάθεια στην κατανάλωση κατά τη διάρκεια του έτους αποτελεί πρόβλημα. Η πτώση της ζήτησης μετά το καλοκαίρι φέρνει πτώση τιμών, όπως στο αιγοπρόβειο τυρί, που αγγίζει το 18% κάτω του κόστους παραγωγής.

Επιπλέον, η μετανάστευση 500.000 ατόμων από το 2011 επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση, πλήττοντας μεταποιητές ζύμης και εισαγωγείς ζάχαρης.

...

Ασφυκτική για τους αγρότες η ραγδαία άνοδος των εισαγωγών στην Αλβανία

Πάνω από το 80% των φρέσκων προϊόντων στις τοπικές αγορές της Αλβανίας προέρχεται από εισαγωγές. Πατάτες και φασόλια έρχονται από την Αίγυπτο και την Τουρκία, λαχανικά και φρούτα από την Ελλάδα, ενώ γ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου