Πέρυσι, η αλβανική γεωργία βίωσε ασυνήθιστες συνθήκες. Από τη μία πλευρά, η ζήτηση από ξενοδοχεία και εστιατόρια εκτόξευσε τις τιμές των τοπικών προϊόντων, με τα φρούτα και τα λαχανικά να σημειώνουν άνοδο άνω του 20%.
Από την άλλη, η αποχώρηση των τουριστών μετά τον Σεπτέμβριο άφησε τα αποθηκευμένα χειμερινά προϊόντα στην ανεκμετάλλευτα. Η έλλειψη εγχώριας παραγωγής λόγω κακών καιρικών συνθηκών ώθησε στην αύξηση των εισαγωγών, θέτοντας σε κίνδυνο τους Αλβανούς αγρότες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια, κτηνοτρόφος, η οποία σκέφτεται να πουλήσει το κοπάδι της 200 προβάτων, καθώς η τιμή του γάλακτος έπεσε κάτω του κόστους παραγωγής.
Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στα φασόλια Κορυτσάς, όπου οι τιμές πώλησης αγγίζουν το 40% υψηλότερες από τις εισαγωγές. Ένας, παραγωγός πατάτας στην Κορυτσά, τονίζει την αύξηση του κόστους παραγωγής και την πίεση που ασκούν οι εισαγωγές στις τιμές.
Η απουσία τουριστών φέρνει τον κίνδυνο υπερπαραγωγής και απωλειών για τους αγρότες.
Η αστάθεια στην κατανάλωση κατά τη διάρκεια του έτους αποτελεί πρόβλημα. Η πτώση της ζήτησης μετά το καλοκαίρι φέρνει πτώση τιμών, όπως στο αιγοπρόβειο τυρί, που αγγίζει το 18% κάτω του κόστους παραγωγής.
Επιπλέον, η μετανάστευση 500.000 ατόμων από το 2011 επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση, πλήττοντας μεταποιητές ζύμης και εισαγωγείς ζάχαρης.
Σχόλια