Η διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια: Νέα ώθηση ή αδιέξοδο;

Η διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια: Νέα ώθηση ή αδιέξοδο;

Παρά την πρόοδο που σημείωσαν ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως τα Σκόπια και η Αλβανία, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων ανεπίλυτων ζητημάτων όπως ο Διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας και η ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Tην τρέχουσα κατάσταση της πολιτικής διεύρυνσης της Ε.Ε. υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων που στρέφουν την προσοχή της Ένωσης προς τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, αξιολογήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διοργάνωσαν το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Bled Strategic Forum (BSF).

Η δέσμευση της νέας κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να ευθυγραμμιστεί με τα πρότυπα της ΕΕ καθιστά το Μαυροβούνιο την πιο πιθανή επόμενη προσθήκη στο μπλοκ. Η χώρα έχει ήδη ανοίξει 33 από τα 35 διαπραγματευτικά κεφάλαια, αλλά έχει κλείσει μόνο τρία.

«Έχουμε μια δυναμική, έχουμε νέα ενέργεια με τη νέα κυβέρνηση και είναι η πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια που έχουμε επίσης αυτή τηνπολιτική σταθερότητα και επίσης την συναίνεσηγια την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης δείξαμε ότι είχαμε ανοιχτό διάλογο, όχι μόνο με την πολιτική πλειοψηφία αλλά και με την αντιπολίτευση όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που μας ενθαρρύνει με αυτόν τον τρόπο, αυτή είναι μια ευκαιρία που αξιοποιούμε καθώς και τα ενθαρρυντικά μηνύματα που λαμβάνουμε από τις Βρυξέλλες, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας», τονίζει μιλώντας στο euronews, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου, Μάιντα Γκόρσεβιτς.

Ενώ υπάρχει λεκτική υποστήριξη για τη διεύρυνση από ευρωπαίους πολιτικούς και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως το Νέο Σχέδιο Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, παραμένουν κάποια ερωτήματα σχετικά με την κατεύθυνση της διαδικασίας.

«Σε σύγκριση με άλλες χώρες, έχουμε και κάποια επιπλέον εμπόδια, που δυσκολεύουν για εμάς αυτόν τον αγώνα που υποτίθεται ότι είναι ίσος. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει ακόμη το καθεστώς υποψηφιότητας. Αγωνιζόμαστε ακόμη με την αναγνώριση από πέντε μέλη της Ε.Ε. και βρισκόμαστε ακόμη εντός της διαδικασίας διαλόγου. Αλλά έχουμε ελάχιστο έλεγχο του αποτελέσματος αυτής της διαδικασίας», επισημαίνει στο euronews, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου, Μπέσνικ Μπισλίμι.

«Αν το παρατείνουμε και το παρατείνουμε επ' αόριστον στο μέλλον, τότε θα καταλήξουμε με τις ίδιες πραγματικότητες που έχουμε σήμερα, δηλαδή με την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων να βρίσκεται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεν είμαι σίγουρος εάν μακροπρόθεσμα η ΕΕ, όχι μόνο τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά η ΕΕ μπορεί να το αντέξει αυτό», υπογραμμίζει ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβενίας, Μάρκο Στουτσίν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οκτώ χρόνια μετά την αίτηση της χώρας των Δυτικών Βαλκανίων για να γίνει μέλος του μπλοκ, και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα η Βοσνία πρόκειται να πάρει επίσημα το πράσινο φως.

Euronews.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου