Μπλίνκεν: Ο διάλογος που μεσολαβεί η ΕΕ, ο μόνος δρόμος για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία

Μπλίνκεν: Ο διάλογος που μεσολαβεί η ΕΕ, ο μόνος δρόμος για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε την Παρασκευή στη Βιέννη, σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό Υπουργό Εξωτερικών Alexander Schallenberg, ότι ο διάλογος με τη διευκόλυνση της ΕΕ "είναι ο μόνος σταθερός μηχανισμός, ο μόνος σταθερός δρόμος προς τα εμπρός" για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία.

«Πρέπει να δούμε καλή πίστη, εποικοδομητικές προσπάθειες από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία για τη σταθεροποίηση των σχέσεων και τη λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Όχι να ανεβάσουμε εντάσεις, να αυξήσουμε τον συντονισμό, να αυξήσουμε τη διαφάνεια με τους διεθνείς εταίρους, να εφαρμόσουμε όλες τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τον διάλογο», είπε.

Ο κ. Blinken έκανε τις παρατηρήσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αυστρία και τις ευρωπαϊκές χώρες γενικότερα, όσον αφορά την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, η πρόοδος της οποίας είπε ότι είναι σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον ίδιο, δεδομένου ότι «όταν άρχισα να εργάζεται τη δεκαετία του '90, ένα μεγάλο μέρος της προσοχής του κόσμου ήταν στα Βαλκάνια, στη Βοσνία, στο Κόσοβο». Εξέφρασε αισιοδοξία ότι χάρη στην υποστήριξη χωρών όπως η Αυστρία, η περιοχή κινείται στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Αυτός είναι ο κοινός στόχος για μια δημοκρατική, ευημερούσα και ειρηνική περιοχή, ενοποιημένη με την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε και χαιρέτισε τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και κάλεσε τους ηγέτες της χώρας να ξεπεράσουν τις διαιρέσεις και να αναλάβουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσουν προς την ΕΕ.

...

Εσκομπάρ: «Έχουμε προβλήματα επικοινωνίας με την κυβέρνηση Κούρτι»

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου εταίρο. Ο Esocbar είπε ότι η εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου