Σύνοδος Τιράνων: Σθεναρή υποστήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Σύνοδος Τιράνων: Σθεναρή υποστήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Η πλήρης δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ουκρανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη αυτή στα Τίρανα στο Μέγαρο Συνεδρίων, δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού της Αλβανίας.

...

Ζελένσκι: «Συζητήσαμε με τον Ράμα τη δυνατότητα παραγωγής κοινών όπλων»

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ουκρανία - Νοτιοανατολική Ευρώπη και της επίσκεψης του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στα Τίρανα, υπογράφηκε σήμερα η Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας μεταξ...
Στη σημερινή σύνοδο κορυφής παρευρέθηκαν η Πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι, η Πρόεδρος Μάια Σάντου, ο Πρόεδρος Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο Πρόεδρος Στέβο Πεντάροφσκι, ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, η Πρωθυπουργός Μποριάνα Κρίστο, ο Πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ, ο Πρωθυπουργός Άντρεϊ Πλένκοβιτς, ο Πρωθυπουργός Ίον-Μαρτσέλ Τσιολάκου.

Εξέδωσαν κοινή δήλωση:

Εμείς, η Πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι, η Πρόεδρος Μάια Σάντου, ο Πρόεδρος Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο Πρόεδρος Στέβο Πεντάροφσκι, ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, η Πρωθυπουργός Μποριάνα Κρίστο, ο Πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ, ο Πρωθυπουργός Άντρεϊ Πλένκοβιτς, ο Πρωθυπουργός Ίον-Μαρτσέλ Τσιολάκου, συναντηθήκαμε σταν Τίρανα στις 28 Φεβρουαρίου 2024 και εκδώσαμε την ακόλουθη δήλωση:

Η απρόκλητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη διεθνή ειρήνη. Αυτή η πράξη επιθετικότητας είναι απαράδεκτη. Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και ένα έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού.

Επαναλάβαμε την ακράδαντη υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της από το 1991 και παραμένουμε αφοσιωμένοι στην παροχή της υποστήριξης που χρειάζεται η Ουκρανία για να επικρατήσει στον ρωσικό πόλεμο επιθετικότητας για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη, δίκαιη και διαρκή ειρήνη σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και βάσει του Σχεδίου Ειρήνης της Ουκρανίας.

Καλούμε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει σημαντικά την υποστήριξή της στην Ουκρανία στον συνεχιζόμενο αγώνα της για ελευθερία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Καταδικάζουμε έντονα τις προθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διεξάγει προεδρικές εκλογές στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, γεγονός που αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τονίζουμε τον παράνομο χαρακτήρα των επερχόμενων εκλογών στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και την πόλη Σεβαστούπολη και στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας της Ουκρανίας.

Κατά τις σημερινές συζητήσεις στα Τίρανα, επαναβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη μας με την Ουκρανία και τον λαό της στην ηρωική τους υπεράσπιση της ελευθερίας τους και των κοινών μας αξιών και εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να συμμετάσχουμε στην υλοποίηση του Σχεδίου Ειρήνης του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, το οποίο συνάδει με τους Στόχους και τις Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να συμμετάσχουμε στην εναρκτήρια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη, διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή διεθνή συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πόλεμος πλήρους κλίμακας επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αποδείξει την κρίσιμη ανάγκη και τη θεμελιώδη σημασία μιας ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης, ικανής να αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες προκλήσεις για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας. Τονίσαμε ότι μας ενώνουν οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες και το όραμα για την περαιτέρω ανάπτυξή τους στο πλαίσιο μιας ενωμένης Ευρώπης.

Επαναβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας να εντείνουμε τις κοινές προσπάθειες για να διασφαλίσουμε περαιτέρω πρόοδο και αμοιβαία υποστήριξη προς την ένταξη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τα δικά της μέτρα ασφάλειας. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και οι υποψήφιες χώρες επαινούν τα βήματα που έχουν γίνει προς την μελλοντική ένταξή της στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζουν την Ουκρανία να γίνει μέλος της Συμμαχίας μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Υπογραμμίσαμε τη σθεναρή δέσμευσή μας να οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη τους υπαίτιους για το έγκλημα της επιθετικότητας, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλα ειδεχθή εγκλήματα που τελέστηκαν στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, μέσω κατάλληλων ερευνών και διώξεων, δίκαιων και ανεξάρτητων σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του έργου της Εισαγγελίας της Ουκρανίας και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για να διασφαλιστεί ότι οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και άλλα διεθνή εγκλήματα διερευνώνται πλήρως και δίκαια από μηχανισμούς ανεξάρτητης, αποτελεσματικής και ισχυρής δικαιοσύνης.

Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε και να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην επιστροφή των παράνομα απελαθέντων και βίαια εκτοπισμένων Ουκρανών παιδιών.


Δεσμευόμαστε να εντείνουμε τις συνεργατικές μας προσπάθειες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων των ψευδών αφηγήσεων για τον πόλεμο, και παραμένουμε αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση του υβριδικού πολέμου και των προκλήσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας.

Σήμερα στα Τίρανα, επαναβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στην Ουκρανία, εκφράσαμε τη δέσμευσή μας να συμμετάσχουμε στην ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στον ουκρανικό λαό να ανοικοδομήσει τη χώρα του, με τη συμμετοχή όλων των σχετικών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών και διεθνών εταιρειών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με στόχο την παροχή της οικονομικής υποστήριξης, των επενδύσεων και των γνώσεων που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ένα ευήμερο μέλλον για την Ουκρανία. Υπογραμμίζουμε τη σημασία της αποναρκοθέτησης στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάκαμψης της Ουκρανίας, ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την ασφαλή επιστροφή των ανθρώπων και την επανεκκίνηση της οικονομικής και γεωργικής δραστηριότητας.

Εμείς, οι φίλοι της Ουκρανίας, επιβεβαιώνουμε την ακράδαντη πεποίθησή μας ότι μόνο με την ενοποίηση θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και μια δίκαιη ευημερία στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου