Πρώην Σύμβουλος της Υπουργού Άμυνας Olta Xhaçka εμπλέκεται σε απάτη εκατομμυρίων ευρώ

Πρώην Σύμβουλος της Υπουργού Άμυνας Olta Xhaçka εμπλέκεται σε απάτη εκατομμυρίων ευρώ

Η απάτη σε τηλεφωνικά κέντρα αποτελεί ένα διογκούμενο πρόβλημα, με θύματα πολίτες σε όλο τον κόσμο. Μια πρόσφατη υπόθεση, με επικεφαλής τον Αλβανό Amant Josifi και τον Γεωργιανό Mikheil Biniashvili ("Mishka"), φέρνει στο φως την πολυπλοκότητα και το εύρος αυτού του είδους εγκληματικότητας.

...

Οι διασυνδέσεις του πρώην συμβούλου της Xhacka με τον αδερφό του Ράμα και πώς διέφυγε από τις ισπανικές αρχές

Ο στενός φίλος του Olsi Rama (αδερφός Έντι Ράμα) και πρώην σύμβουλος της Olta Xhaçka (πρώην ΥΠΕΞ Αλβανίας), Amant Josifi, που συνελήφθη στο Ντουμπάι, είχε καταφέρει να ξεφύγει από τις α...

Ο Josifi, πρώην σύμβουλος της υπουργού Άμυνας Olta Xhaçka και συνεργάτης του Olsi Rama, ηγούνταν της οργάνωσης. Συνεργαζόμενος με τον Biniashvili, δημιούργησαν ένα δίκτυο τηλεφωνικών κέντρων σε Αλβανία, Γεωργία και αλλού. Η απάτη λάμβανε χώρα μέσω πλατφορμών online που μιμούνταν νόμιμες επενδυτικές εταιρείες. Χρησιμοποιώντας ψευδείς υποσχέσεις και χειραγώγηση, οι τηλεφωνητές πίεζαν τους πολίτες να επενδύσουν χρήματα.

Χιλιάδες πολίτες σε Δυτική Ευρώπη έπεσαν θύμα της απάτης, με συνολικές απώλειες άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Η Μαρία, μια συνταξιούχος δασκάλα από την Αθήνα, έχασε 20.000 ευρώ που είχε προορίσει για την εγγονή της. Ο Κώστας και η Νίκη, ένα νεαρό ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη, έχασε την προκαταβολή για το σπίτι τους.

Συντονισμένες έρευνες από γερμανικές, ισπανικές και άλλες ευρωπαϊκές αρχές, με τη συνδρομή της Europol, οδήγησαν σε συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένου του Josifi στο Ντουμπάι.

Ο Biniashvili, ο "εγκέφαλος" της επιχείρησης, ομολόγησε την εμπλοκή του και ηγούνταν του λογισμικού "Puma TS", το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την αυτοματοποίηση των τηλεφωνικών κλήσεων και την εξαγωγή δεδομένων.

Η έρευνα αποκάλυψε εξελιγμένα συστήματα απάτης, ψευδώνυμα, offshore εταιρείες και πλήθος χρηματικών ροών. Χρησιμοποιούσαν ψυχολογικά τεχνάσματα, όπως η δημιουργία αίσθησης επείγοντος και η υπόσχεση εύκολων κερδών.

Η "Frida-Refox", η κοινή επιχείρηση που διεξήγαγε την έρευνα, αποτελεί σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της απάτης σε τηλεφωνικά κέντρα. 200 αστυνομικοί από 8 χώρες συμμετείχαν στις έρευνες, 50 τηλεφωνικά κέντρα έκλεισαν και 10 εκατομμύρια ευρώ κατασχέθηκαν.

...

Ο πρώην σύμβουλος της Olta Xhacka συνελήφθη στο Ντουμπάι από την Europol

Ο στενός φίλος του Olsi Rama (αδερφός Έντι Ράμα) και πρώην σύμβουλος της Olta Xhaçka (πρώην ΥΠΕΞ Αλβανίας), Amant Josifi, συνελήφθη στο Ντουμπάι. Στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2022, σε συνεργασία με την...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου