Πτώση 29,2% στις εξαγωγές τον Ιανουάριο: Η υποτίμηση του ευρώ και η δυσμενής συγκυρία πλήττουν την αλβανική οικονομία

Πτώση 29,2% στις εξαγωγές τον Ιανουάριο: Η υποτίμηση του ευρώ και η δυσμενής συγκυρία πλήττουν την αλβανική οικονομία

Τα δεδομένα του INSTAT αποκαλύπτουν ότι οι εξαγωγές αγαθών τον Ιανουάριο του 2024 ανήλθαν σε 29 δισεκατομμύρια ευρώ, μειώθηκε κατά 29,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και κατά 20,7% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση από την περίοδο της πανδημίας.

Οι κλάδοι που επηρέασαν περισσότερο τη σημαντική συρρίκνωση των εξαγωγών είναι τα "Ορυκτά, καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια", τα "Υφάσματα και υποδήματα" και τα "Υλικά κατασκευών και μέταλλα".

Μετά από μια θετική τάση το 2022, το έτος 2023 ήταν πολύ αρνητικό για τις αλβανικές εξαγωγές λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας, της πτώσης των τιμών στα χρηματιστήρια και ιδιαίτερα της ισοτιμίας του νομίσματος, καθώς η υποτίμηση του ευρώ μείωσε τα έσοδα των εξαγωγέων όταν αυτά μετατρέπονταν σε λέκ.

Ο κλάδος της υφαντουργίας και των υποδημάτων είναι ο πιο πληγέντας, με τις επιχειρήσεις να ξεκινούν ήδη απολύσεις εργαζομένων λόγω της μείωσης των παραγγελιών από ξένους συνεργάτες. Οι τελευταίοι μεταφέρουν την παραγωγή σε χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας.

Το εμπορικό έλλειμμα βαθαίνει

Σε αντίθεση με τις εξαγωγές, οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν, επιδεινώνοντας το εμπορικό έλλειμμα. Σύμφωνα με το INSTAT, οι εισαγωγές αγαθών ανήλθαν σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξήθηκαν κατά 3,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και μειώθηκαν κατά -17,3% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023. Το εμπορικό έλλειμμα του τρέχοντος μήνα ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξήθηκε κατά 88,6% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024 και μειώθηκε κατά -13,5% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι εξαγωγές προς την Ιταλία, το Κόσοβο και τη Γερμανία μειώνονται

Τον Ιανουάριο του 2024, οι χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις στις εξαγωγές σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023 είναι: Ιταλία (7,6%), Κόσοβο (20,1%) και Γερμανία (34,7%). Ενώ οι χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις εξαγωγές είναι: Κροατία (59,3%) και Αυστρία (17,6%).

...

Αλβανία: Πλήγμα 54,8 εκατ. ευρώ στις εξαγωγές προς Ισραήλ λόγω του πολέμου στην περιοχή

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να κοστίσει στην Αλβανία 5,8 δισεκατομμύρια λεκ (54,8 εκατ. ευρώ) σε χαμένες εισαγωγές. Αυτός είναι ο αριθμός σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του INSTAT για το...

Οι εισαγωγές από την Ιταλία, την Κίνα και την Ελλάδα αυξάνονται

Τον Ιανουάριο του 2024, οι χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις εισαγωγές σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023 είναι: Ιταλία (2,7%), Κίνα (2,1%) και Ελλάδα (36,3%). Ενώ οι χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις στις εισαγωγές είναι: Τουρκία (5,6%), Ισπανία (16,4%) και Σκόπια (5,1%).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου