Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Αλβανία βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σοβαρή κρίση, η οποία έχει ενταθεί λόγω της υποτίμησης του ευρώ και της αύξησης του ανταγωνισμού από εισαγόμενα προϊόντα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που οδήγησε σε αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών, καθώς η Ουκρανία είναι σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής ζωοτροφών και σιτηρών.
Η κρίση έχει επηρεάσει δραματικά τις τοπικές γαλακτοκομικές μονάδες, με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή γάλακτος και τη μείωση των τιμών. Οι γαλακτοβιομηχανίες, για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα προϊόντα, έχουν μειώσει τις τιμές αγοράς του γάλακτος από τους κτηνοτρόφους. Αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδά τους.
Η πτώση των τιμών του γάλακτος και η έλλειψη κρατικών επιδοτήσεων καθιστούν την επιβίωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ακόμα πιο δύσκολη. Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται και αναγκάζονται να πουλήσουν τα ζώα τους, ενώ οι προσπάθειες διαμαρτυρίας έχουν ενταθεί. Ορισμένοι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τη δραστηριότητά τους, επενδύοντας σε γαλακτοκομικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή τυριού, ώστε να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο γάλα που παράγουν.
Οι εισαγωγές γάλακτος έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η αλβανική αγορά να κατακλύζεται από φθηνότερο εισαγόμενο γάλα. Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών του τοπικού γάλακτος, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω τους τοπικούς παραγωγούς. Οι γαλακτοβιομηχανίες προτιμούν να εισάγουν φθηνότερο γάλα από το εξωτερικό, δημιουργώντας πρόσθετες πιέσεις στις τοπικές εκμεταλλεύσεις.
Η γεωργία επίσης αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Οι παραγωγοί θερμοκηπιακών προϊόντων βλέπουν τις τιμές να πέφτουν λόγω της υπερπαραγωγής και της υποτίμησης του ευρώ. Οι εξαγωγές έχουν καταστεί μη ανταγωνιστικές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος τους. Η πτώση των τιμών στις διεθνείς αγορές και η αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού και των αυξημένων εισροών, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους παραγωγούς φαρμακευτικών φυτών, όπως το φασκόμηλο. Η υπερπαραγωγή κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε σε πτώση των τιμών, ενώ οι αποθήκες είναι γεμάτες αποθέματα που δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά. Αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρές οικονομικές πιέσεις στους παραγωγούς, οι οποίοι αναζητούν κρατική παρέμβαση για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες στην Αλβανία είναι εντελώς εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις της αγοράς, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς κρατικές επιδοτήσεις για να προστατεύσουν το εισόδημά τους. Οι χαμηλές τιμές των προϊόντων και το υψηλό κόστος παραγωγής καθιστούν τη γεωργία και την κτηνοτροφία μη βιώσιμες δραστηριότητες. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πολλές φορές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους.
Η πτώση των τιμών στις διεθνείς αγορές και η υποτίμηση του ευρώ έχουν δημιουργήσει σοβαρές πιέσεις στους εξαγωγείς, οι οποίοι δυσκολεύονται να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι απώλειες από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση, καθιστώντας τα αλβανικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.
Η έλλειψη κρατικών επιδοτήσεων και η υψηλή φορολογία επιδεινώνουν τα προβλήματα των παραγωγών, οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι παραγωγοί ζητούν κρατική παρέμβαση για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Η κρίση έχει επηρεάσει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, από τους παραγωγούς μέχρι τους εξαγωγείς, δημιουργώντας σοβαρές οικονομικές πιέσεις σε ολόκληρο τον κλάδο.
Σχόλια