Αύξηση 59% στη ζήτηση για Airbnb στην Αλβανία το 2023: Τι σημαίνει για τα κέρδη;

Αύξηση 59% στη ζήτηση για Airbnb στην Αλβανία το 2023: Τι σημαίνει για τα κέρδη;

Η ραγδαία αύξηση των τουριστών στην Αλβανία έχει οδηγήσει σε άνθιση του τομέα των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, αυξάνοντας σημαντικά τα έσοδα των ιδιοκτητών.

...

Αλβανία: Έσοδα 45,5 εκατ. ευρώ από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέσω Airbnb σε 9 μήνες

Η παροχή διαμερισμάτων προς ημερήσια μίσθωση γίνεται όλο και μεγαλύτερη ζήτηση από χρόνο σε χρόνο στην Αλβανία. Ο αριθμός των καταλυμάτων στην αγορά βραχυπρόθεσμων ενοικίων αυξήθηκε σημαντικ...

Η AirDNA, εταιρεία που αναλύει δεδομένα για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην πλατφόρμα Airbnb, αναφέρει ότι τα έσοδα από ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Αλβανία για το 2023 έφτασαν τα 53,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, που μεταφράζονται σε περίπου 50,2 εκατομμύρια ευρώ.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τα έσοδα από ενοικιαζόμενα διαμερίσματα αυξήθηκαν κατά 86%. Συγκριτικά με το 2019, την περίοδο πριν την πανδημία, τα έσοδα από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στο Airbnb αυξήθηκαν κατά 2,5 φορές.

Τον Αύγουστο του 2023, που θεωρείται ο καλύτερος μήνας για τους ιδιοκτήτες, σημειώθηκαν περίπου 188.8 χιλιάδες διανυκτερεύσεις στο Airbnb με μέση τιμή τα 85,3 δολάρια ΗΠΑ/διανύκτερευση, δηλαδή περίπου 79,5 ευρώ/διανύκτερευση.

Μόνο για τον μήνα Αύγουστο του 2023, σύμφωνα με τα δεδομένα της AirDNA, τα έσοδα από ενοικιαζόμενα διαμερίσματα έφτασαν τα 16,1 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, που αντιστοιχούν σε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Σε σύγκριση με το 2022, τα έσοδα διπλασιάστηκαν.

Ο αριθμός των διαμερισμάτων και των σπιτιών που διατίθενται για ενοικίαση μέσω Airbnb για το 2023 έφτασε τα 167 χιλιάδες. Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 36%. Ενώ συγκριτικά με το 2019, ο αριθμός των σπιτιών και των διαμερισμάτων που διατίθενται στο Airbnb αυξήθηκε κατά 1,3 φορές.

Η αύξηση των καταχωρήσεων οφείλεται στην υψηλή ζήτηση για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Σύμφωνα με τα δεδομένα της AirDNA, η ζήτηση για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα το 2023 αυξήθηκε κατά 59% σε σύγκριση με το 2022.

Οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι ένας από τους κύριους παράγοντες που ευνοούν την επέκταση αυτής της αγοράς είναι η αύξηση της ζήτησης από ξένους τουρίστες που επισκέπτονται την Αλβανία.


Πέρυσι στην Αλβανία υπήρχαν περίπου 3,2 φορές περισσότεροι ξένοι τουρίστες σε σύγκριση με τον αριθμό του εγχώριου πληθυσμού. Το 2023, σύμφωνα με τα δεδομένα του INSTAT, ο αριθμός των πολιτών που εισήλθαν στην Αλβανία ανήλθε σε 10,2 εκατομμύρια τουρίστες.

Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ο αριθμός των ξένων τουριστών αυξήθηκε κατά 33%. Ο αριθμός των τουριστών κορυφώθηκε τον Αύγουστο του 2023, όταν ο αριθμός των ξένων επισκεπτών έφτασε τα 2 εκατομμύρια. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 18%.

Μία από τις κύριες αιτίες για την αύξηση της ζήτησης για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα από ξένους θεωρείται η φθηνότερη τιμή σε σχέση με τα διαμερίσματα προς ενοικίαση στις χώρες της περιοχής και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της AirDNA, η μέση τιμή για μια διανυκτέρευση σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στην Αλβανία για το 2023 ήταν 68,8 δολάρια ΗΠΑ, που ισοδυναμεί με περίπου 64,2 ευρώ. Σε σύγκριση με τη μέση ημερήσια τιμή του 2022, αυξήθηκε κατά 18%.

Και φέτος οι τιμές παραμένουν φθηνότερες σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες. Ένας από τους κύριους παράγοντες για τις φθηνές τιμές, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, είναι η υπερπροσφορά, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μια φούσκα σε αυτόν τον τομέα.

Εάν ένας ξένος θέλει να επισκεφθεί τα Τίρανα τον Ιανουάριο, μέσω της πλατφόρμας "Booking" θα βρει διαμερίσματα 450 μακριά από το κέντρο, με τιμές από 3.500 έως 5.700 λεκ/διανυκτέρευση, που αντιστοιχούν σε περίπου 31,5 έως 51 ευρώ/διανυκτέρευση.

Ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων προς ενοικίαση για το ίδιο διάστημα 1 χιλιόμετρο από το κέντρο της Ρώμης ξεκινούν από 11.000 έως 13.000 λεκ/διανυκτέρευση, δηλαδή από περίπου 99 έως 117 ευρώ/διανυκτέρευση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου