Αθέμιτος ανταγωνισμός και έλλειψη εργαστηρίου πιστοποίησης μελιού στραγγαλίζουν τους Αλβανούς μελισσοκόμους

Αθέμιτος ανταγωνισμός και έλλειψη εργαστηρίου πιστοποίησης μελιού στραγγαλίζουν τους Αλβανούς μελισσοκόμους

Οι μελισσοκόμοι στην Αλβανία λένε ότι ο νέος νόμος δεν έχει λύσει τα προβλήματα στον κλάδο και ότι η αγορά πάσχει από αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ λείπει και εργαστήριο πιστοποίησης μελιού.

...

Η ελπίδα των κτηνοτρόφων στην Αλβανία αργοπεθαίνει μέρα με τη μέρα

Η αλβανική κτηνοτροφία βρίσκεται σε σημείο που, αν δεν επιδοτηθεί και δεν απαλλαγεί από φόρους, τείνει προς τον αφανισμό. Η περσινή αύξηση της τιμής κατά 25% έχει κάνει το γάλα και τα υποπρο...

Ο νόμος για τη μελισσοκομία δεν λειτούργησε σωστά και δεν βοήθησε συγκεκριμένα τους μελισσοκόμους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο κλάδος αυτός αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα, όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός στην αγορά από το βιομηχανικό μέλι, καθώς και η έλλειψη εργαστηρίου πιστοποίησης μελιού, που εμποδίζει τις εξαγωγές σε χώρες της Ε.Ε.

«Πιστεύαμε ότι αυτός ο νόμος θα μας φέρει αλλαγές, αλλά αυτός ο νόμος δεν έκανε τίποτα, έπρεπε να κατασκευαστεί εργαστήριο, αλλά δεν έγινε τίποτα. Το μέλι έχει διαφορετικές ιδιότητες, το μέλι εκτιμάται από τα συστατικά που έχει».

«Ξεκίνησα με λίγα μελίσσια, σήμερα έχω 500 μελίσσια εγγεγραμμένα στη Διεύθυνση Γεωργίας στο Φιέρι, μερικά από τα οποία βρίσκονται στο πάρκο της Απολωνίας, άλλα στο χωριό Kreshpan, τα υπόλοιπα στους Δρυμάδες. Έχουμε επιλέξει κατάλληλα μέρη μακριά από τη ρύπανση», δηλώνει ένας μελισσοκόμος.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος είναι η χαμηλή αξία των επιδοτήσεων.

«Η επιδότηση 1.000 νέων λεκ από την αλβανική κυβέρνηση είναι ένα μικρό ποσό, κοιτάζοντας χώρες όπως η Ελλάδα και το νέο κράτος του Κοσσυφοπεδίου, έχουν τρεις φορές περισσότερα από εμάς», είπε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου