Ανενεργή η βάση δεδομένων του Αλβανικού Ινστιτούτου Στατιστικής λόγω επίθεσης Ιρανών χάκερ

Ανενεργή η βάση δεδομένων του Αλβανικού Ινστιτούτου Στατιστικής λόγω επίθεσης Ιρανών χάκερ

Η βάση δεδομένων του Αλβανικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INSTAT) δεν είναι ενεργή από τις 31 Ιανουαρίου, όταν η ομάδα χάκερ «Homeland Justice» ανακοίνωσε ότι είχε επιτεθεί στους διακομιστές και στο δίκτυο.

...

Ιρανοί χάκερς: «Έχουμε στα χέρια μας τα στοιχεία της Απογραφής στην Αλβανία»

Η ιρανική ομάδα χάκερ «Homeland Justice» συνεχίζει και επιμένει ότι έχει λάβει από την ιστοσελίδα του INSTAT όλα τα στοιχεία της απογραφής που έγινε πριν από μερικές εβδομάδες. Με άλλη αντίδραση που έ...

Πέντε ημέρες από την επίθεση, δεν είναι προσβάσιμα τα αναλυτικά στοιχεία των επίσημων στατιστικών της χώρας για τον πληθυσμό, την οικονομία, το εμπόριο, την εκπαίδευση, την υγεία κ.λπ.

Πριν από μία ημέρα, το INSTAT ανακοίνωσε στα ΜΜΕ μέσω email ότι μετά την κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024, η επίσημη ιστοσελίδα www.instat.gov.al άνοιξε ξανά. Τις επόμενες ημέρες η επίσημη ιστοσελίδα θα ενημερωθεί με τις τελευταίες πληροφορίες, συνέχισε στην ανακοίνωσή του η INSTAT.

Στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου λείπουν οι δύο τελευταίοι μήνες του 2024, Νοέμβριος και Δεκέμβριος, αλλά εν τω μεταξύ η βάση δεδομένων που παρέχει αναλυτικά στοιχεία είναι εκτός λειτουργίας.

Το Σαββατοκύριακο η «Homeland Justice» ανακοίνωσε ότι έχει πλήρη στοιχεία σε 10 terabyte, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων της Απογραφής.

Εμπειρογνώμονες πληροφορικής που έχουν εργαστεί με δημόσια συστήματα εξήγησαν ότι η έκταση της ζημιάς εξαρτάται από το χρόνο που η ομάδα χάκερ ήταν στο σύστημα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος παραμονής, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά, η οποία περιλαμβάνει και την πρόσβαση σε εφεδρικά συστήματα. Αυτά τα συστήματα χρησιμεύουν για την αποθήκευση δεδομένων σε ξεχωριστούς διακομιστές σε περίπτωση επίθεσης στα συστήματα στα οποία εργάζονται. Οι μέθοδοι hacking έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχουν πολύ λίγοι επαγγελματίες πληροφορικής και οι χρήστες συστημάτων δεν έχουν τη βασική κουλτούρα για να προστατευτούν από επιθέσεις.

Από τότε που άλλαξαν τα συστήματα στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αλβανίας, σε πολλά ιδρύματα δεν υπάρχουν υπάλληλοι πληροφορικής στον οργανισμό. Η παρουσία της πληροφορικής σε δημόσιους φορείς είναι απαραίτητη για τον έλεγχο και την εκπαίδευση των χρηστών, αλλά και για τον έλεγχο των δικτύων αφού οι επιθέσεις πλέον γίνονται με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου