Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Αλβανίας - Ιταλίας για τις συντάξεις;

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Αλβανίας - Ιταλίας για τις συντάξεις;

Τα χρόνια εργασίας Αλβανών πολιτών που εργάζονται και ζουν στην Ιταλία, θα αναγνωρίζονται στην Αλβανία όταν συνταξιοδοτηθούν.

...

Αλβανία και Ιταλία υπογράφουν τη συμφωνία για τις συντάξεις αυτήν την Τρίτη

Αλβανία και Ιταλία οριστικοποιούν την Τρίτη τη συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει αύριο ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Α...

Η Αλβανία και η Ιταλία κατέληξαν σε συμφωνία για την αναγνώριση των συντάξεων Αλβανών πολιτών που ζουν στην Ιταλία και Ιταλών πολιτών που ζουν στην Αλβανία.

Η επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας ανακοινώθηκε πριν από λίγους μήνες. Οι συνομιλίες μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ξεκίνησαν πριν από χρόνια και έχουν ενταθεί από το 2014.

Οι δικαιούχοι αυτής της συμφωνίας αναμένεται να είναι περίπου 700.000 Αλβανοί πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής, υπάρχουν περίπου 50.000 εταιρείες με ιταλικό ΑΦΜ, που ασκούν τη δραστηριότητά τους στην Αλβανία και καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες θα επωφεληθούν από τη συμφωνία αυτή.

Η συμφωνηθείσα κίνηση βασίζεται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης. Καλύπτει συντάξεις γήρατος, επιδόματα ασθενείας και εγκυμοσύνης καθώς και ασφάλιση ανεργίας.

Η σύνταξη αυτής της συμφωνίας ήταν ένα πρώιμο αίτημα της αλβανικής κοινότητας που ζει στην Ιταλία.

Η Αλβανία έχει υπογράψει περίπου 15 συμφωνίες για την αναγνώριση των ασφαλίσεων, ξεκινώντας από την Τουρκία το 2005, και συνεχίζοντας με μια σειρά από άλλες χώρες όπως το Κόσοβο, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, την Τσεχία, τη Γερμανία κ.λπ.

Έτη εργασίας

Για τη λήψη σύνταξης, τόσο για αυτούς που ζουν στην Αλβανία όσο και για όσους ζουν εκτός, απαιτείται τουλάχιστον 15 έτη ασφαλισμένης εργασίας, ενώ για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος 36 έτη και 8 μήνες ασφαλισμένης εργασίας.


Όλα τα έτη εργασίας που αναγνωρίζονται για συνταξιοδοτικούς σκοπούς υπολογίζονται από το 16ο έτος της ηλικίας, τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες και ανεξάρτητα από τους κλάδους στους οποίους εργάζονταν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου