Διαγωνισμός 2 εκατ. ευρώ για την ασφάλιση πλωτών θερμοηλεκτρικών σταθμών - φάντασμα στον Αυλώνα

Διαγωνισμός 2 εκατ. ευρώ για την ασφάλιση πλωτών θερμοηλεκτρικών σταθμών - φάντασμα στον Αυλώνα

Εκατομμύρια ευρώ συνεχίζει να καταπίνει η υπόθεση του πλωτού θερμοηλεκτρικού σταθμού στην Αυλώνα. Οι γερανοί που ήρθαν από το Μπαγκλαντές δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το αλβανικό κράτος να κάνει διαγωνισμό για την ασφάλισή τους, εκτός από το κόστος ενοικίου, διαμονής ή καυσίμων.

Ο εξοπλισμός είναι νοικιασμένος, καθώς η KESH πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα, χωρίς να λειτουργήσει ούτε μια μέρα. ΜΜΕ και οικολογικές ενώσεις αντιτάχθηκαν σε αυτή τη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του αλβανικού κράτους και δύο εταιρειών, η μία ιταλική και η άλλη αμερικανική. Υπήρχαν υποψίες ότι μια από τις εταιρείες είναι off-shore, αλλά αφού και οι πρέσβεις πήγαν σε "εκείνο τον τόπο του εγκλήματος", κανένα όργανο επιβολής του νόμου δεν επέτρεψε να κάνει έστω και μια επαλήθευση των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που δαπανώνται.

Όχι πολύ μακριά από το μέρος όπου στεγάζονται αυτά τα σκουριασμένα καβούρια, διατηρείται ένα άλλο TEC, το κόστος του οποίου έχει φτάσει τα 130 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως, σαν να μην έφτανε η πληρωμή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ενοικίασή τους, η KESH κάνει διαγωνισμό και για την ασφάλιση. Είναι γνωστό ότι οι δύο πλωτοί σταθμοί ενοικιάστηκαν για περίοδο δύο ετών από την Αλβανική Ηλεκτρική Εταιρεία (KESH) με κόστος 46 εκατ. δολάρια. Αλλά ακτιβιστές ισχυρίστηκαν ότι τα πλοία που προέρχονται από το Μπαγκλαντές είναι πολύ παλιάς τεχνολογίας και λειτουργούν εδώ και 30 χρόνια.

Σύμφωνα με την KESH, το συνολικό κόστος του ενοικίου για τα δύο TEC και της παραγωγής ενέργειας για δύο χρόνια, θα είναι περίπου 330 εκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2023, αφού τα πλοία ασφαλιστούν και συνδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο. Αλλά ακόμη και σήμερα το 2024 τα πλοία δεν έχουν αρχίσει να παράγουν ενέργεια.


Εν τω μεταξύ, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η εταιρεία «Petrolifera» κέρδισε τον διαγωνισμό των 7,2 εκατομμυρίων ευρώ για την αποθήκευση πετρελαίου των θερμοηλεκτρικών σταθμών της Αυλώνας. Πετρέλαιο, το οποίο είναι βαρέως τύπου, θα αγοράσει η ίδια η Αλβανική Ηλεκτρική Εταιρεία με άλλη διαδικασία. Πριν από λίγο καιρό η KESH ανακοίνωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εξασφάλιση 100.000 τόνων πετρελαίου μέσω συμφωνίας-πλαισίου. Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στον Οργανισμό Δημοσίων Συμβάσεων, το οριακό ταμείο του διαγωνισμού για την αγορά καυσίμων διαμορφώνεται στα 10 δισ. και 267 εκατ. λεκ ή πάνω από 100 εκατ. δολάρια με την τρέχουσα ισοτιμία.
...

Πλωτοί θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στο λιμάνι του Αυλώνα απορροφούν εκατομμύρια χωρίς να έχουν τεθεί καν σε λειτουργία

Ένα χρόνο μετά την άφιξή τους στην Αυλώνα, τα δύο πλωτά πλοία παραγωγής ενέργειας «Tigri1» και «Tigri3» προκύπτουν με τσουχτερό κόστος αλλά με 0 εργάσιμες ημέρες. 7,8 εκατ. δολάρια έχουν προέλθει από ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου