Πλωτοί θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στο λιμάνι του Αυλώνα απορροφούν εκατομμύρια χωρίς να έχουν τεθεί καν σε λειτουργία

Πλωτοί θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στο λιμάνι του Αυλώνα απορροφούν εκατομμύρια χωρίς να έχουν τεθεί καν σε λειτουργία

Ένα χρόνο μετά την άφιξή τους στην Αυλώνα, τα δύο πλωτά πλοία παραγωγής ενέργειας «Tigri1» και «Tigri3» προκύπτουν με τσουχτερό κόστος αλλά με 0 εργάσιμες ημέρες. 7,8 εκατ. δολάρια έχουν προέλθει από τον προϋπολογισμό της KESH μόνο για την αποθήκευση καυσίμων για τον θερμοηλεκτρικό σταθμό. Η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει άλλα 68 εκατομμύρια δολάρια για ενοίκιο και λειτουργίες, καθώς και τουλάχιστον άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια για το πετρέλαιο που θα καίνε τα πλοία για παραγωγή. Ο πλωτός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής τέθηκε επειγόντως σε λειτουργία πριν από ένα χρόνο για να σώσει την Αλβανία από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις δοκιμές που απαιτούνται πριν τεθεί σε λειτουργία.

«Σήμερα, η Αλβανία έχει την ευκαιρία να έχει δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές, όπου ολόκληρη η αγορά, όλες οι χώρες, έχουν ασκήσει πίεση για να έχουμε τις μονάδες παραγωγής ενέργειας που είχε η αγορά. Και αυτά είναι μια περιουσία για εμάς, καθώς θα μας παρέχουν ρεύμα που σήμερα διαπραγματεύεται μέσω ανταλλαγών πάνω από 600 ευρώ το μεγαβάτ», δήλωσε η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας Belinda Balluku, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, κατά την επιθεώρηση των δύο πλοίων παραγωγής ενέργειας που είχαν φτάσει στον όρμο της Αυλώνας.

Το θερμοηλεκτρικό που αποτελείται από δύο πλωτά πλοία ενοικιάστηκε από την Αλβανική Ενεργειακή Εταιρεία, προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας στο απόγειο της ενεργειακής κρίσης.

Τα πλοία «Tigri 1» και «Tigri 3» ήταν αρχικά αγκυροβολημένα στο λιμάνι Petrolifera Italo Albanese - που εξυπηρετεί τη μεταφορά πετρελαίου, για να μεταφερθούν τελικά στην περιοχή Triport της Αυλώνας.

Η Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν έχει ακόμη θέσει σε λειτουργία τον πλωτό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, αν και η διετής μίσθωση προαναγγέλθηκε ως διάσωση από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Όμως, παρόλο που δεν έχουν ξεκινήσει να φέρουν εις πέρας την αποστολή παραγωγής ενέργειας, ο πλωτός θερμοηλεκτρικός σταθμός έδωσε τα πρώτα πλήγματα στον προϋπολογισμό της Αλβανικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού.

Η Petrolifera θα εκτελεί την υπηρεσία εκφόρτωσης πετρελαίου από τα πλοία που θα φτάσουν στο Λιμάνι, την απόθεση και στη συνέχεια φόρτωση σε φορτηγά, τα οποία θα το μεταφέρουν στις δύο μονάδες παραγωγής. Η προκήρυξη του διαγωνισμού ανακοινώθηκε στις 31 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, ενώ η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου.

Ένα άλλο κόστος που θα επιβαρύνει την KESH είναι αυτό της παροχής πετρελαίου για την παραγωγή ενέργειας από πλοία. Ο λογαριασμός πετρελαίου που θα τροφοδοτήσει τον πλωτό σταθμό προβλέπεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Όμως η παροχή καυσίμων για τη λειτουργία των δύο πλωτών πλοίων στον κόλπο της Αυλώνας παραμένει ένα άλυτο ζήτημα.

Στις αρχές Μαρτίου 2023, η Αλβανική Ηλεκτροενεργειακή Εταιρεία άνοιξε τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα δύο πλοία. Μετά από αυτή τη διαδικασία, η KESH σχεδίασε ότι το επόμενο βήμα θα ήταν η αποσφράγιση του διαγωνισμού τον Μάιο, η προθεσμία του οποίου παραβιάστηκε.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδικασία προμήθειας που έχει καταχωρηθεί ποτέ στην Αλβανία για την αγορά αγαθών.

Εν τω μεταξύ, ακόμη και αν τα δύο πλοία δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία ούτε μια μέρα, η Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρισμού θα πληρώσει 68 εκατομμύρια δολάρια, όσα είναι ο λογαριασμός για το ενοίκιο και τη λειτουργία. 45 εκατομμύρια δολάρια θα λάβει η αμερικανική εταιρεία Excelerate Energy για τη διετή μίσθωση και 22,5 εκατομμύρια δολάρια η εταιρεία Renco για την παροχή της υπηρεσίας λειτουργίας.

Τα πλοία «Tigri 1» και «Tigri 3» βρίσκονται ακόμη σε φάση δοκιμών, αν και έχουν αγκυροβολήσει στην Αυλώνα για πάνω από ένα χρόνο.

Ομοίως, 12 μήνες μετά την άφιξη των δύο πλοίων στις ακτές της Αυλώνας, η KESH δεν έχει προθεσμία για το πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις δύο ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου