Βούτσιτς: «Όταν η Γερμανία βήχει, εμείς παθαίνουμε πνευμονία»

Βούτσιτς: «Όταν η Γερμανία βήχει, εμείς παθαίνουμε πνευμονία»

Η Σερβία και οι υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων χρειάζονται μια ισχυρότερη Γερμανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς σε συζήτηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου ανέφερε ότι η Σερβία διπλασίασε το ΑΕΠ της τα τελευταία 10 χρόνια.

Στη συζήτηση για το «New Eurasian Dawn» συμμετείχαν η Odile Renaud-Basso, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ο Mirek Dusek από το Παγκόσμιο Οικονομικό Πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Garibashvili, ο Τούρκος επιχειρηματίας Cenk Alper και ο υπουργός Οικονομίας του Καζακστάν Alibek Kuantirov.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, ο οποίος σχολίασε τη σχέση ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους φορολογούμενους της ΕΕ για τη στήριξη που λαμβάνει η Σερβία και τόνισε τις οικονομικές επιπτώσεις της τρέχουσας ύφεσης στη Γερμανία στην περιοχή.

«Όταν η Γερμανία βήχει, εμείς παθαίνουμε πνευμονία», είπε χαριτολογώντας.

Σχολιάζοντας τις αντίστοιχες κυβερνήσεις του Garibashvili και του Kuantirov, ο Βούτσιτς επαίνεσε τη Γεωργία για την οικονομική της επιτυχία και εξήρε τα οικονομικά αποτελέσματα του Καζακστάν.

Ο ίδιος τόνισε επίσης την αναγκαιότητα των κινεζικών επενδύσεων για την ανάπτυξη, απορρίπτοντας τις πιέσεις της ΕΕ και διαβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Σερβίας στις κινεζικές επενδύσεις, οι οποίες αποτελούν το 30% των συνολικών ξένων επενδύσεων.

«Κάποιοι πάντα κατευνάζουν τους αξιωματούχους της ΕΕ, ενώ θρηνούν για οικονομικά προβλήματα. Αυτό δεν συμβαίνει με τη Σερβία», πρόσθεσε ο Βούτσιτς.

Ο Kuantirov από την άλλη συμφώνησε με τον Βούτσιτς, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην οικονομία και τον λαό τους και όχι να ευθυγραμμίζονται με συγκεκριμένα άλλα έθνη.

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε επίσης στην προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ της Σερβίας κατά 3,5% φέτος και δήλωσε βέβαιος ότι η Σερβία μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και αυτό το ποσοστό. Υπογράμμισε ακόμή τη συνεπή οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας, η οποία αντιστοιχεί στο 60-64% των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη και το 32-33% στην Ασία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας υπογράμμισε τέλος τη μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης προς την Ασία και τόνισε τη σημασία των δεσμών με τις ασιατικές χώρες, ενώ εξήρε και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία επιτρέπει συζητήσεις μεταξύ χωρών της ΕΕ και χωρών εκτός ΕΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου