Εντός της άνοιξης του 2024 θα τεθεί σε λειτουργία η πρώτη αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία

Εντός της άνοιξης του 2024 θα τεθεί σε λειτουργία η πρώτη αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι εντός της άνοιξης θα τεθεί σε λειτουργία η τακτική αεροπορική βάση της Kuçova, μια επένδυση 50 εκατ. ευρώ. Πέρα από τις υπερβάσεις των προθεσμιών για αυτή την επένδυση, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία που θα έχει η πρώτη αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

Τον Ιανουάριο του 2022, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε την ανακατασκευή της τακτικής αεροπορικής βάσης Kuçova. Η πρώην βάση της κομμουνιστικής εποχής που χτίστηκε με υποχρεωτική εργασία το 1952 θα εξυπηρετήσει τις επιχειρήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας επτά δεκαετίες αργότερα.

Η απόφαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να κατασκευάσει την πρώτη αεροπορική βάση στην Αλβανία ανακοινώθηκε το καλοκαίρι του 2018. Έξι χρόνια αργότερα, από αυτή τη βάση, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, λείπουν μόνο μερικές λεπτομέρειες για να κόψει την κορδέλα.

«Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Ιανουαρίου. η ολοκληρωμένη υποδομή θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας μόλις ολοκληρωθεί και γίνει αποδεκτή η τελική πιστοποίηση και θέση σε λειτουργία. Αυτό πιθανότατα θα συμβεί πολύ σύντομα, εντός του πρώτου τριμήνου του 2024», επιβεβαιώνει στέλεχος του ΝΑΤΟ, ο οποίο είπε ότι η αεροπορική βάση θα έχει πολλαπλές χρήσεις και επιχειρησιακά πλεονεκτήματα.

«Μετά την ολοκλήρωση, η βάση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τη διευκόλυνση των αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (όπως οι δραστηριότητες της ελληνικής και ιταλικής αεροπορικής αστυνομίας και η υποστήριξη των αποστολών Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ πάνω από το αλβανικό έδαφος), τόνισε.

Η ίδρυση αυτής της βάσης 15 χρόνια μετά την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ υπερβαίνει τα συμφέροντα μιας και μόνο χώρας.

«Ως κράτος μέλος της μεγαλύτερης Πολιτικο-Στρατιωτικής Συμμαχίας, το αλβανικό κράτος και η FARSH με αυτήν την επένδυση που υλοποιείται, θα προσφέρουν στο ΝΑΤΟ μια αεροπορική βάση με σύγχρονες υποδομές και δυνατότητες καθώς και σύγχρονα πρότυπα που θα είναι δυνατή η ανάπτυξη των αεροπορικών μέσων της Συμμαχίας ή ακόμη και δικά μας αεροπορικά μέσα, σε διάφορες καταστάσεις είτε για εκπαιδευτικές επιχειρήσεις είτε για άλλα καθήκοντα προς το συμφέρον της Συμμαχίας», υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας.

Ο συνταγματάρχης Dritan Demiraj, πρώην διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων, τονίζει τη σημασία της δημιουργίας βάσης για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

«Κατά τη γνώμη μου, η σημασία αυτής της βάσης είναι μεγάλη, γιατί εκτός από τις αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στην Ελλάδα, αυτή η βάση μπορεί να χρησιμεύσει ως προηγμένη επιχειρησιακή βάση για την υποστήριξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ με στρατιωτικές μονάδες», δήλωσε ο Dritan Demiraj.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βάση Kuçova μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για τον ανεφοδιασμό διαφόρων αεροπορικών οχημάτων του ΝΑΤΟ καθ' οδόν προς άλλες χώρες που βρίσκονται κοντά στους τόπους σύγκρουσης, την οργάνωση των Αεροπορικών Δυνάμεων Ειδικών Μονάδων (ASOTU), οχημάτων αεροσκαφών που μπορούν να είναι σε αποστολές Έρευνας-Διάσωσης αλλά όχι μόνο.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σύμφωνα με τον συνταγματάρχη είναι το γεγονός ότι η ίδρυση της βάσης ενισχύει τον ρόλο της Αλβανίας στη Συμμαχία, άρα και τη διεθνή πολιτική της υποστήριξη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου