Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν τη χαμηλότερη υποστήριξη από πολίτες της ΕΕ για ένταξη

Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν τη χαμηλότερη υποστήριξη από πολίτες της ΕΕ για ένταξη

Έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων» (ECFR), το οποίο λειτουργεί με γραφεία σε επτά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δείχνει χαμηλή υποστήριξη για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την έρευνα που διεξήχθη σε έξι χώρες μέλη της ΕΕ, στη Γερμανία, τη Δανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία, προκύπτει ότι μόνο το 20% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ το 37% είναι εναντίον του. Η υποστήριξη για την Αλβανία είναι επίσης χαμηλή, με μόνο 24% υπέρ και 35% κατά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 19 Νοεμβρίου 2023 και έχει 6.153 ερωτηθέντες.

Στη σύνοψη της έκθεσης αυτού του Ινστιτούτου, λέγεται ότι η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι Ευρωπαίοι είναι ανοιχτόμυαλοι στην αποδοχή της Ουκρανίας, παρά τους οικονομικούς κινδύνους και τους κινδύνους ασφάλειας μιας τέτοιας ενέργειας. Υπάρχει επίσης σημαντική υποστήριξη για την ένταξη του Μαυροβουνίου και της Μολδαβίας στην ΕΕ.

Ωστόσο, περαιτέρω στη σύνοψη της έκθεσης αυτής της έρευνας, λέγεται ότι υπάρχει ευρεία αντίθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και «ψυχρές αντιδράσεις» στις υποψηφιότητες της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας, του Κοσσυφοπεδίου, των Σκοπίων και της Σερβίας.


Μετά το Κοσσυφοπέδιο, μένει μόνο η Τουρκία, όπου το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ το 19% δήλωσε ότι είναι υπέρ της ένταξης.

Οι χώρες εναντίον της Αλβανίας είναι η Αυστρία και η Γερμανία
Οι πολίτες των χωρών της Δυτικής Ευρώπης είναι δύσπιστοι και έχουν γενικά εκφραστεί κατά της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι πιο θετικές. Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό μη αποδοχής είναι η Αυστρία, όπου το 49% των Αυστριακών είναι κατά της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. Ακολουθούν οι Γερμανοί που έχουν ποσοστό απόρριψης 47%. Ακόμη και το 41% των Γάλλων είναι κατά.

Το ποσοστό απόρριψης είναι πολύ χαμηλότερο για τις ανατολικές χώρες. Μόνο το 16% των Ρουμάνων και το 18% των Πολωνών είναι κατά της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Οι Αυστριακοί «απορρίπτουν» και το Κόσοβο
Ένα υψηλό ποσοστό όσων έχουν εκφράσει ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ προέρχεται από Αυστριακούς. Το 53 τοις εκατό των ερωτηθέντων στην Αυστρία έχουν δηλώσει κατά, ενώ 22 είναι υπέρ. Ακόμη και στη Γερμανία, το 47 τοις εκατό των ερωτηθέντων τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ μόνο το 17 τοις εκατό ήταν υπέρ. Στη Γαλλία, το 42% των ερωτηθέντων ήταν κατά, ενώ 12 ήταν υπέρ. Στη Δανία, το 33 τοις εκατό ήταν κατά, το 22 τοις εκατό υπέρ. Το 20 τοις εκατό των ερωτηθέντων στην Πολωνία τάχθηκε υπέρ, ενώ το 27 τοις εκατό κατά, καθώς και στη Ρουμανία το 24 τοις εκατό εξέφρασε κατά, ενώ το 22 τοις εκατό υπέρ.

Η υψηλότερη υποστήριξη για το Μαυροβούνιο
Στην περιοχή, η μεγαλύτερη υποστήριξη ήταν για το Μαυροβούνιο. Το 30 τοις εκατό των ερωτηθέντων ήταν υπέρ του Μαυροβουνίου έναντι του 25 τοις εκατό που ήταν κατά, ενώ η Μολδαβία είχε επίσης υποστήριξη με 30 τοις εκατό υπέρ και 28 τοις εκατό κατά της ένταξης στην ΕΕ.

Η έρευνα ανέδειξε την υψηλότερη υποστήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Στη Δανία 50 τοις εκατό υπέρ και 22 τοις εκατό κατά, Πολωνία 47 τοις εκατό υπέρ και 20 τοις εκατό κατά, Ρουμανία 32 τοις εκατό υπέρ και 29 τοις εκατό κατά, Γερμανία 37 τοις εκατό υπέρ, 39 τοις εκατό κατά. Στη Γαλλία 29 τοις εκατό υπέρ και 35 τοις εκατό κατά, καθώς και στην Αυστρία 28 τοις εκατό υπέρ και 52 τοις εκατό κατά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου