Οι τιμές στην Αλβανία αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι στην ΕΕ τον Νοέμβριο

13/12/23, 15:51
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 10,1 τοις εκατό, ενώ στην Αλβανία ήταν 7,9 τοις εκατό. Τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους 2023, ο μέσος πληθωρισμός στην ΕΕ έφτασε το 2,4%, ενώ στην Αλβανία ο δείκτης ήταν 3,9%. 

Η Αλβανία στην 5η θέση παγκοσμίως για την ακριβότερη τιμή του πετρελαίου

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο μέσος πληθωρισμός στην ΕΕ μειώθηκε με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στην Αλβανία, η οποία κατατάσσεται φέτος στο τέλος του έτους στις χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ.

Αναλυτικότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός στην ΕΕ, που προκλήθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία κυρίως από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, σταθεροποιήθηκε μετά την πτώση των τιμών.

Στην Αλβανία, ο πληθωρισμός οφείλεται στα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας της χώρας, όπου η παραγωγή, ιδίως τα τρόφιμα, είναι σε χαμηλότερη προσφορά από τη ζήτηση, καθιστώντας τον πληθωρισμό ανθεκτικό, παρόλο που η Τράπεζα της Αλβανίας ακολουθεί μια αυστηρότερη πορεία νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το INSTAT, η ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο του 2023 είναι 3,9%, πριν από ένα χρόνο η μεταβολή αυτή ήταν 7,9%. Η μηνιαία μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο του 2023, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023, είναι -0,2%, ενώ στην ΕΕ -0,4%. 

Υψηλότερες της ΕΕ οι τιμές στην Αλβανία, για πρώτη φορά μετά την κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: