Η Αυστρία επιμένει στην επιτάχυνση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων

Η Αυστρία επιμένει στην επιτάχυνση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων

Η Αυστρία επιμένει στην επιτάχυνση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, ιδίως της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της περιοχής και η προστασία της από την ξένη επιρροή, σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες που επικεντρώνονται μόνο στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ.

Παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία τον Νοέμβριο, συνέστησε το ίδιο για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόνο όμως υπό τον όρο ότι η χώρα θα πληροί πρώτα τον απαιτούμενο βαθμό συμμόρφωσης με τα κριτήρια που απαιτείται. Ωστόσο, η Αυστρία πιέζει για την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία το συντομότερο δυνατό.

«Η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί σαφή προτεραιότητα για μένα, προτού μιλήσουμε για άλλες πιθανές προσχωρήσεις», δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Άμυνας Klaudia Tanner κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η Ευρώπη «δεν πρέπει να χάσει από τα μάτια της» την «άμεση γειτονιά της εν μέσω όλων των κρίσεων στον κόσμο» τόνισε επίσης η Tanner.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια, και ειδικότερα η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αποτελούν σημαντικό εταίρο για την Αυστρία, όταν πρόκειται για την περαιτέρω ανάπτυξη της σταθερότητας, της περιφερειακής συνεργασίας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην περιοχή αυτή», πρόσθεσε.

Την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg τόνισε ήδη ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία πρέπει να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό και ότι το θέμα θα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα υπάρξει μια πολύ έντονη συζήτηση και θέλουμε τα μηνύματα να είναι ίσα και προς τις δύο κατευθύνσεις για γεωστρατηγικούς λόγους», δήλωσε. Η κίνηση αυτή θα ήταν σημαντική για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.

Η ΕΕ χορήγησε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το καθεστώς επίσημης υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο του 2022. Τον Οκτώβριο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας δημοσίευσαν ένα δημοσίευμα στο οποίο είχαν ήδη πιέσει για την ταχεία έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα είχε γεωπολιτική σημασία.

...

ΥΠΕΞ Αυστρίας: Να μην ευνοηθεί η Ουκρανία έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Να μην ευνοήσουν την Ουκρανία έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά την ένταξή τους στο μπλοκ, κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.Ενόψει της συνόδ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου