Σερβία: Επένδυση αξίας 950 εκατ. ευρώ από τον κολοσσό "Stellantis" για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Σερβία: Επένδυση αξίας 950 εκατ. ευρώ από τον κολοσσό "Stellantis" για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ο παγκόσμιος κολοσσός στην παραγωγή αυτοκινήτων «Stellantis», θα ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων Panda στη Σερβία, όπως επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο τέλος της θεσμικής συνάντησης με την Τζόρτζια Μελόνι στο Βελιγράδι. Ο Βούτσιτς εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την απόφαση της Ιταλίας να επενδύσει στη Σερβία με τη Simest και την Cdp

Τον Απρίλιο του 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας στο Βελιγράδι και σε αυτή τη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι η Stellantis θα παράγει ένα νέο μοντέλο ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο εργοστάσιό της στο Kragujevac στη Σερβία από το 2024.

Η Fiat είναι παρούσα στη Σερβία, στο ιστορικό εργοστάσιο στο Kragujevac, από το 2008. Η επένδυση αξίας 950 εκατ. ευρώ είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στη Σερβία. Το εργοστάσιο, το 30% του σερβικού κράτους, παρήγαγε μέχρι πέρυσι το μοντέλο Fiat 500 L, το οποίο απασχολούσε περίπου δύο χιλιάδες εργαζόμενους.

Στις 28 Απριλίου 2022, η εταιρεία και η κυβέρνηση του Βελιγραδίου υπέγραψαν νέα συμφωνία για επένδυση 190 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 48 εκατ. χρηματοδοτούνται από το σερβικό κράτος. Βάσει της συμφωνία, η παραγωγή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου της μάρκας Fiat θα ξεκινήσει στο Kragujevc, από τα μέσα του 2024. Το εργοστάσιο αυτή τη στιγμή είναι κλειστό για την ανακατασκευή των γραμμών παραγωγής.

Ο Βούτσιτς υπογράμμισε ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ιταλίας και Σερβίας είναι σήμερα 4,6 δισ. ευρώ και «ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα φτάσουμε σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο» και ότι η Ιταλία θα γίνει και πάλι ο «πρώτος εταίρος» της Σερβίας οικονομικά.

...

Αλβανία: Στα 59 εκατ. ευρώ οι εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Νότια Κορεά

Το 2023 αποδεικνύεται ότι ήταν μια χρονιά άνθησης για τις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Κορέα, αντιστρέφοντας σημαντικά την τάση των τελευταίων ετών.  Όπως προκύπτει από ανάλυση δεδομένων το...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου