Αλβανία: Στα 59 εκατ. ευρώ οι εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Νότια Κορέα

Αλβανία: Στα 59 εκατ. ευρώ οι εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Νότια Κορέα

Το 2023 αποδεικνύεται ότι ήταν μια χρονιά άνθησης για τις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Κορέα, αντιστρέφοντας σημαντικά την τάση των τελευταίων ετών.

Όπως προκύπτει από ανάλυση δεδομένων του INSTAT, τα έτη 2021-2022 οι μηνιαίες εισαγωγές μεταφορικών μέσων από τη Νότια Κορέα κυμαίνονταν από 100 έως το πολύ 400 εκατομμύρια λεκ (3,9 εκατ. ευρώ). Το ετήσιο σύνολο των εισαγωγών έφτασε τα 3 δισ. λεκ ή 29,6 εκατ. ευρώ.

Το 2023 οι μηνιαίες εισαγωγές έφτασαν τα επίπεδα των 500 με 1,1 δισ. λεκ και φέτος το συνολικό ποσό ξεπερνά το επίπεδο των 6 δισ. λεκ ή 59 εκατ. ευρώ.

Το ιστορικό ρεκόρ αγορών μεταφορικών οχημάτων από τη Νότια Κορέα κατέχουν φέτος οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, όπου εισήχθησαν οχήματα αξίας 1 και 1,1 δισ. λεκ ή 9,8 εκατ. ευρώ και 10,8 εκατ, ευρώ, αντίστοιχα.

Παρά τη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών αυτοκινήτων από τη Νότια Κορέα, οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να ηγούνται της λίστας των χωρών από τις οποίες η Αλβανία εισάγει.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιταλία, ακολουθούμενη από τη Γερμανία στη δεύτερη θέση και την Κορέα στην τρίτη θέση, η οποία έχει ήδη αφήσει πίσω της την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα ασιατικά αυτοκίνητα, ειδικά αυτά από την Κορέα, βρίσκουν όλο και περισσότερο θέση στην αλβανική αγορά είναι η χαμηλή τιμή τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου