Το εξωφρενικό κόστος της συμφωνίας Ράμα - Μελόνι - Στα 375 εκατ. ευρώ η ίδρυση κέντρων υποδοχής μεταναστών για 5 χρόνια

Το εξωφρενικό κόστος της συμφωνίας Ράμα - Μελόνι - Στα 375 εκατ. ευρώ η ίδρυση κέντρων υποδοχής μεταναστών για 5 χρόνια

Σύμφωνα με το περιεχόμενο ενός ενημερωτικού δελτίου που έφτασε στα email των υπαλλήλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, το πρωτόκολλο που υπέγραψε τον περασμένο Νοέμβριο η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι με τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα μπορεί να κοστίσει έως και 92,5 εκατ. ευρώ μόνο τον πρώτο χρόνο, σχεδόν διπλάσιο από το κόστος των νομαρχιακών διαγωνισμών και για τα 10 κέντρα κράτησης επαναπατρισμού (CPR) που λειτουργούσαν στην Ιταλία την τριετία 2021-2023.

Η Μελόνι και οι συνεργάτες της θα ήθελαν να κρατήσουν τη συμφωνία εκτός Βουλής, και στην πραγματικότητα αρνήθηκαν το υποχρεωτικό αυτό βήμα για εβδομάδες. Όμως οι νέες οικονομικές επιβαρύνσεις για τον προϋπολογισμό είναι μεταξύ των θεμάτων που προβλέπει το άρθρο 80 του Συντάγματος.

«Συνολικά, θα κοστίσει στους Ιταλούς 100 εκατομμύρια ευρώ: αυτό είναι το παράλογο τίμημα της ιδέας της Giorgia Meloni», γράφει στο Facebook, ο οικονομικός διευθυντής της Sinistra Italiana, Giovanni Paglia. Μέχρι τώρα λέγονταν ότι θα διατεθούν μόνο 16,5 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση της μεταναστευτικής συμφωνίας με τα Τίρανα, η οποία στο έργο θα αφορούσε μόνο την εξωτερική εποπτεία των κέντρων, ένα κέντρο φιλοξενίας στο λιμάνι Shengjin με 300 θέσεις, στο Gjadër για άλλες 300 και πιθανώς δίπλα από αυτό ένα CPR με 120 θέσεις.

Για τα 10 CPR που λειτουργούν στην Ιταλία (αυτό του Τορίνο έκλεισε τον Μάρτιο) με συνολικά 1100 θέσεις, την περίοδο 2021-2023 οι διαγωνισμοί για την ιδιωτική διαχείριση των κέντρων ανέρχονται στα 56 εκατ. ευρώ σύμφωνα με υπολογισμούς του Συνασπισμού Ελευθερία και Πολιτικά Δικαιώματα (CILD), η οποία στις 8 Ιουνίου δημοσίευσε την έκθεση The CPR Affair, διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

Η κατασκευή των κέντρων στην Αλβανία θα κοστίσει 36 εκατομμύρια, ενώ η διαχείριση υπολογίζεται σε 8 εκατομμύρια. Ενάμισι εκατομμύριο θα κοστίσει η Εδαφική Επιτροπή για το Άσυλο, ένα νέο όργανο που θα χειρίζεται τα αιτήματα ασύλου μεταναστών που προέρχονται από χώρες προέλευσης που η Ιταλία θεωρεί ασφαλείς και ότι η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι μπορεί να αξιολογήσει με επιταχυνόμενες διαδικασίες για 28 ημέρες. Άλλα 7,5 εκατομμύρια θα πάνε για υλικοτεχνικό εξοπλισμό και περίπου 40 εκατομμύρια θα δαπανηθούν ετησίως για το προσωπικό της ιταλικής αστυνομίας, η επιστροφή των οποίων θα κοστίσει 800 ευρώ το καθένα, επιπλέον 120 ευρώ την ημέρα για φαγητό και διαμονή, 450 ευρώ για κάθε δύο εβδομάδες και έως 900 ευρώ για υπερωρίες.

Εκτός μένει τι θα καταβληθεί στους φορείς διαχείρισης που θα πρέπει να παρέχουν σίτιση και στέγαση στους μετανάστες, υπηρεσίες και υγειονομική περίθαλψη. Για το CPR 120 θέσεων που μπορεί να κατασκευαστεί στο Gjader, μπορεί να γίνει σύγκριση με αυτό της Ρώμης και των σημερινών 125 θέσεων: το συμβόλαιο με την ORS Italia ανέρχεται στα 7,2 εκατομμύρια ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερθέντα, από 92,5 εκατ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο έως 49 εκατ. για τα επόμενα 4 χρόνια, η συμφωνία θα μπορούσε να έχει αξία 373,5 εκατ. ευρώ.

...

Η ιταλική κυβέρνηση εγκρίνει σήμερα τη συμφωνία Ράμα - Μελόνι

 Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να δώσει το πράσινο φως το απόγευμα της Τρίτης για τη συμφωνία που υπεγράφη στις 6 Νοεμβρίου στη Ρώμη μεταξύ των πρωθυπουργών Ράμα και Μελόνι για τους μετανάσ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου