Αλβανία: Σημαντική πτώση στις παραγγελίες δηλώνουν οι εξαγωγείς, απαισιόδοξοι και για την απασχόληση

Αλβανία: Σημαντική πτώση στις παραγγελίες δηλώνουν οι εξαγωγείς, απαισιόδοξοι και για την απασχόληση

Η κατάσταση των εξαγωγέων τους επόμενους μήνες δεν φαίνεται θετική.

Στην τελευταία έκθεση έρευνας των επιχειρήσεων και των καταναλωτών της Τράπεζας της Αλβανίας, οι ερωτηθέντες δήλωσαν σημαντική επιδείνωση των Συμβάσεων για Παραγγελίες Εξαγωγών.

Το ισοζύγιο αυτού του δείκτη για τον Νοέμβριο μειώθηκε στις -20 ποσοστιαίες μονάδες, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ περισσότεροι εξαγωγείς είχαν μείωση στις εξαγωγικές συμβάσεις από όσους δήλωσαν αύξηση. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο φέτος και το πιο αρνητικό από τον Νοέμβριο του 2022.

Σε γενικές γραμμές, ο κλάδος της βιομηχανίας δεν παρουσιάζει θετική πρόοδο και προσδοκίες, εμφανιζόμενος απαισιόδοξος και για την απασχόληση, αν και το ισοζύγιο συνεχίζει να παραμένει θετικό.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης του κλάδου (TBI) υποχώρησε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες τον Νοέμβριο, σημειώνοντας βραδύτερη πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, ο δείκτης συνεχίζει να παραμένει πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο. Οι επιχειρήσεις του κλάδου ήταν πιο απαισιόδοξες για τις συμβάσεις, κυρίως για εκείνες που σχετίζονται με εξαγωγές. Από την άλλη πλευρά, ανέφεραν βελτιωμένη πραγματική βιομηχανική παραγωγή.

Οι προσδοκίες των βιομηχανικών επιχειρήσεων για μελλοντική παραγωγή παρέμειναν αμετάβλητες από τα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, ενώ οι προσδοκίες για μελλοντική απασχόληση μειώνονται. Οι προσδοκίες για τις τιμές των προϊόντων που θα παράγουν στο μέλλον εκτιμάται ότι θα αυξηθούν αυτό το μήνα.

Άλλα στοιχεία του INSTAT δείχνουν ότι οι εξαγωγές παρουσιάζουν συνεχή πτωτική τάση. Από τον Μάρτιο, οι εξαγωγές απέτυχαν να ανακάμψουν, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από την περίοδο της πανδημίας. Τον Ιανουάριο οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 20,2% σε ετήσια βάση, ενώ τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν μόνο κατά 2,8%.

Η πτώση ξεκίνησε τον Μάρτιο, με 11,7%, ενισχύθηκε τον Απρίλιο με 19,3% και ακολούθησε την αρνητική τάση του Μαΐου με -11,7%. Τον Ιούνιο η συρρίκνωση επιβραδύνθηκε ξανά στο 17,3%, για να επιβραδυνθεί τον Ιούλιο στο -4%, σημειώνοντας άλμα τον Αύγουστο με -21,9% για να συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο με -12,8%. Τον Οκτώβριο, η συρρίκνωση επιβραδύνθηκε στο 4,3%.

...

Μείωση πάνω από 20% των εξαγωγών στην Αλβανία τον Αύγουστο του 2023

 Το Αλβανικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INSTAT) ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο του 2023 οι εξαγωγές αγαθών στην Αλβανία ανήλθαν σε πάνω από 270 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 21,9%, σε σύγκριση μ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου