Η Επιτροπή της Βέρνης απευθύνει έκκληση στην Αλβανία να σταματήσει τις εργασίες στο αεροδρόμιο της Αυλώνας

Η Επιτροπή της Βέρνης απευθύνει έκκληση στην Αλβανία να σταματήσει τις εργασίες στο αεροδρόμιο της Αυλώνας

Η αλβανική κυβέρνηση καλείται για άλλη μια φορά να σταματήσει τα κατασκευαστικά έργα στην προστατευόμενη περιοχή Αώου-Νάρτας. Η Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε τη Δευτέρα, 4.12.2023. την αλβανική κυβέρνηση να αναστείλει την κατασκευή του αεροδρομίου της Αυλώνας στην προστατευόμενη περιοχή της λιμνοθάλασσας της Νάρτας και του δέλτα του Αώου.

Στη συνάντησή τους στο Στρασβούργο, τα μέλη της Συνέλευσης εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία ότι η κατασκευή του αεροδρομίου συνεχίζεται και κάλεσαν τις αλβανικές αρχές να συνεργαστούν με τον τοπικό πληθυσμό και όλους τους σχετικούς παράγοντες. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες που η Επιτροπή της Συνέλευσης κάνει μια τέτοια έκκληση.

Εκπρόσωποι της αλβανικής κυβέρνησης δήλωσαν στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής -και στην επίσημη έκθεσή τους- ότι ο χαρακτηρισμός του οικοσυστήματος Αώου - Νάρτας ως προστατευόμενης περιοχής ήταν λάθος. Ισχυρίστηκαν ότι η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό αεροδρόμιο και ότι ο χαρακτηρισμός ως προστατευόμενη περιοχή ήταν ακούσιος, σύμφωνα με κοινή δήλωση των τριών περιβαλλοντικών ενώσεων, EcoAlbania, PPNEA, EuroNature.

Σύμφωνα με ειδικούς, η προστατευόμενη περιοχή είναι ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Αλβανίας, ο δεύτερος πιο σημαντικός υγρότοπος στην Αλβανία και φιλοξενεί σπάνια είδη ζώων και φυτών. Η περιοχή αποτελεί βιότοπο για περισσότερα από 220 είδη πτηνών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και είναι διεθνούς σημασίας για τη μεταναστευτική διαδρομή της Αδριατικής. Ο Αώος ανακηρύχθηκε το πρώτο εθνικό πάρκο άγριων ποταμών στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2023 και τέθηκε υπό προστασία από την αλβανική κυβέρνηση.

Η Σύμβαση της Βέρνης, επίσημα μια σύμβαση για τη διατήρηση των ευρωπαϊκών άγριων φυτών και ζώων και των φυσικών τους οικοτόπων, είναι μια διεθνής συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των ευρωπαϊκών άγριων ζώων και φυτών από το 1979. Συμμετέχουν 46 ευρωπαϊκές χώρες και 4 Αφρικανικές χώρες (Μπουρκίνα Φάσο, Μαρόκο, Σενεγάλη και Τυνησία, στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν περιοχές διαχείμασης ευρωπαϊκών ειδών πτηνών) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως διεθνής οργανισμός είναι μέλη της σύμβασης.

...

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, τα έργα για το αεροδρόμιο Αυλώνα συνεχίζουν ακάθεκτα

Δύο χρόνια μετά τον Νοέμβριο του 2021, όταν ξεκίνησε η κατασκευή του αεροδρομίου της Αυλώνας, οι εργασίες συνεχίζονται με υψηλούς ρυθμούς, ενώ έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο διάδρομοι προσγείωσης των αε...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου