Επιχορηγήσεις και δάνεια 6 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάπτυξης για την ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ

Επιχορηγήσεις και δάνεια 6 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάπτυξης για την ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ

Ο Υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας, Αλβανίας, Έρβιν Μέτε, συμμετείχε στην Υπουργική Διάσκεψη για την «Ενίσχυση της κοινωνικοοικονομικής σύγκλισης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων για ταχεία ένταξη στην ΕΕ», που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια>

Σε αυτή την Υπουργική Διάσκεψη, παρουσιάστηκε το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο περιλαμβάνει επιχορηγήσεις και δάνεια 6 δισεκατομμυρίων ευρώ και στοχεύει να αποφέρει οφέλη στις χώρες των ΔΒ πριν από την ένταξη στην ΕΕ, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και επιταχύνοντας την κοινωνικοοικονομική σύγκλιση μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και ΕΕ.

Συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας των Δυτικών Βαλκανίων, οι Επικεφαλής Διαπραγματευτές, ο Γενικός Διευθυντής Διαπραγματεύσεων Γειτονίας και Διεύρυνσης στην ΕΚ, Gert Jan Koopman, άλλοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συζήτησαν τις δυνατότητες μεγιστοποίησης των οφελών από το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Ervin Mete εξέφρασε ευγνωμοσύνη εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης, ως υποστήριξη που έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή και την Ευρώπη.

Ο υπουργός είπε ότι αυτή η υποστήριξη θα αποτελέσει ώθηση για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την προώθηση των μέσων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παρά τις μεταρρυθμίσεις που αναλαμβάνουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά τη συνδεσιμότητα και την πράσινη ατζέντα, ο υπουργός Μέτε είπε ότι το επίκεντρο των περαιτέρω μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να έχει μια επιχειρηματική προσέγγιση. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, προκειμένου να διευκολυνθεί ο τρόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας και να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα, να καταστεί δυνατή η πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την ολοκλήρωση, να επιταχυνθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης και η σύγκλιση των χωρών του δυτικού Βαλκανίων με τις χώρες της Ε.Ε.

Από την άλλη, ο Υπουργός Μέτε τόνισε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα μέσα που θα προσφέρει το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης και να ενισχύσουν τις θεσμικές τους απορροφητικές ικανότητες.

Στο Υπουργικό συμμετείχε η υπουργός Επικρατείας και Επικεφαλής Διαπραγματευτής, Majlinda Dhuka, η οποία στην ομιλία της συζήτησε τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής σύγκλισης μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, ενώ εξέτασε το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης ως κλειδί πλατφόρμας που θα προωθήσει περαιτέρω την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Η επικεφαλής διαπραγματευτής είπε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Αλβανίας είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της ΕΕ για ένταξη και το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης, ενώ εξέφρασε τη δέσμευσή της για αύξηση των προσπαθειών για επιτάχυνση του ρυθμού των εθνικών μεταρρυθμίσεων.

Το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια βασίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, οι οποίοι στοχεύουν:

  • Αύξηση της οικονομικής ολοκλήρωσης με την κοινή αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς.
  • Προώθηση της οικονομικής ολοκλήρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια μέσω της Κοινής Περιφερειακής Αγοράς, με βάση τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τις οικονομίες τους κατά 10%.
  • Η επιτάχυνση των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου του συμπλέγματος θεμελιωδών μεγεθών, για τη στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων προς την ένταξη στην ΕΕ, τη βελτίωση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας.
  • Αύξηση της οικονομικής βοήθειας για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων μέσω ενός Μηχανισμού Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια για την περίοδο 2024-2027.

Με βάση αυτό το Σχέδιο, κάθε χώρα εταίρος των Δυτικών Βαλκανίων θα κληθεί να προετοιμάσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με βάση τις υπάρχουσες συστάσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το ετήσιο πακέτο διεύρυνσης και τα προγράμματα οικονομικής μεταρρύθμισης (ERP).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου