Κυρώσεις σε 10 πρόσωπα στα Δ. Βαλκάνια από τις ΗΠΑ για τη μείωση της ρωσικής επιρροής

Κυρώσεις σε 10 πρόσωπα στα Δ. Βαλκάνια από τις ΗΠΑ για τη μείωση της ρωσικής επιρροής

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος 10 προσώπων με σκοπό τη μείωση της ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια, ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 20 οντότητες, συμπεριλαμβανομένων 11 με έδρα τη Ρωσία. Άλλες αφορούν οντότητες με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, τη Λιβερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών μπήκαν επίσης τρία πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια με σημαία Λιβερίας.

Οι κυρώσεις που σχετίζονται με τα Δυτικά Βαλκάνια προστίθενται στη λίστα παλαιότερων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ σε βάρος πολιτικών, άλλων προσώπων και οργανισμών προκειμένου να περιορίσουν τις προσπάθειες της Μόσχας να εμποδίσει την προσχώρηση κρατών της περιοχής σε διεθνείς θεσμούς, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Τα πρόσωπα που μπήκαν στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων προέρχονται από τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια.

Μεταξύ αυτών είναι ο Σάβο Τσβιετίνοβιτς, στέλεχος του κόμματος του Μίλοραντ Ντόντικ, του φιλορώσου ηγέτη της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα («Σερβική Δημοκρατία», RS), της σερβικής οντότητας της κατακερματισμένης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ο Τσβιετίνοβιτς εκπροσωπεί εταιρία που ανήκει σε πρώην υπαρχηγό της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας που «διευκόλυνε την παράνομη μεταφορά» ουκρανικής κατασκευής κινητήρων ελικοπτέρων στη Ρωσία, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στη «μαύρη λίστα» μπήκε και ο Πέταρ Τζόκιτς – υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Εξορύξεων του Ντόντικ –, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία με κροάτη ομόλογό του για την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει την Κροατία με το ρωσικό διυλιστήριο στη «Σερβική Δημοκρατία» (RS) της Βοσνίας, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. Στη λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνεται επίσης, ο εκπρόσωπος του Ντόντικ στη Μόσχα, ο Ντούσκο Πέροβιτς, επειδή ενεργούσε ως μεσάζων στις συναντήσεις μεταξύ του ηγέτη της RS και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου