Παγκόσμια Τράπεζα: Η Αλβανία τελευταία στην περιοχή για την πρόσβαση σε ψηφιακές πληρωμές

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Αλβανία τελευταία στην περιοχή για την πρόσβαση σε ψηφιακές πληρωμές

Η Αλβανία, χρόνο με το χρόνο, γίνεται τουριστική ατραξιόν, με εκατομμύρια ξένους επισκέπτες που, μεταξύ άλλων, αναζητούν πρόσβαση σε ψηφιακές πληρωμές, οι οποίες στην Αλβανία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες, ειδικά στο λιανικό εμπόριο.

Μια πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνει ότι η Αλβανία έχει το χαμηλότερο ποσοστό του πληθυσμού άνω των 15 ετών που χρησιμοποιεί ψηφιακές πληρωμές. Το 2021, μόνο το 35% του πληθυσμού άνω των 15 ετών στην Αλβανία έλαβε ή πραγματοποίησε ψηφιακή πληρωμή σε σύγκριση με 29% το 2017.

Η τράπεζα σημειώνει ότι άλλες χώρες της περιοχής έχουν κάνει ταχύτερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ακόμη και το Κοσσυφοπέδιο κατατάσσεται πολύ καλύτερα.

Η τράπεζα αναλύει ότι οι ψηφιακές πληρωμές έχουν γίνει πιο διαδεδομένες στα Δυτικά Βαλκάνια, αν και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.

Η ψηφιοποίηση των πληρωμών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, τόσο για εσωτερικές όσο και για διασυνοριακές πληρωμές/μεταφορές στην προσπάθειά τους να συμμορφωθούν με τα πρότυπα της ΕΕ.

Στο εσωτερικό, οι ψηφιακές πληρωμές υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Επιπλέον, συμβάλλουν στη μείωση της παρατυπίας και στην αύξηση της διαφάνειας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου