Οικονομική ενίσχυση 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024-2027 σχεδιάζει η Κομισιόν για τα Δ. Βαλκάνια

Οικονομική ενίσχυση 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024-2027 σχεδιάζει η Κομισιόν για τα Δ. Βαλκάνια

Μια μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ισχυρότερη Ένωση. Αυτό ήταν το μήνυμα των ανώτατων ηγετών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παρουσίαση της δέσμης μέτρων για τη διεύρυνση και των εκθέσεων προόδου για τις 10 χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο μπλοκ.

«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη και ισχυρή ΕΕ γιατί αυτό σημαίνει μια μεγάλη ένωση στον κόσμο. Όταν αυτές οι χώρες ενώνονται μαζί μας, σημαίνει ότι υπάρχει ευημερία για αυτό το θέμα», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Για πρώτη φορά εγκρίθηκαν εκθέσεις προόδου για δέκα χώρες που βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία, τις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Τουρκία. Το Κοσσυφοπέδιο παραμένει η μόνη χώρα που δεν έχει σύσταση για το καθεστώς υποψηφιότητας από αυτές τις δέκα χώρες. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι ο διάλογος με τη Σερβία είναι ο δρόμος προς τα εμπρός για το Κοσσυφοπέδιο προς την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ουκρανία, ενώ για τη Μολδαβία, μόνο αφού εκπληρωθούν τα τελικά κριτήρια.

Για τη Γεωργία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο τη χορήγηση του επίσημου καθεστώτος υποψήφιας χώρας, εάν πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που θέτει το μπλοκ.

Ακόμη και για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συνιστάται να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με όρους μόλις επιτευχθεί το απαιτούμενο μέτρο για την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης. Αυτά τα καλά νέα για τη Βοσνία έρχονται μόλις ένα χρόνο αφότου έλαβε επίσημα το καθεστώς ως υποψήφια χώρα.

Αυτή την Τετάρτη, οι 27 επίτροποι ενέκριναν επίσης το φιλόδοξο σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη στις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης προτείνει ένα μεγάλο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο από το 2024 έως το 2027.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την περιοχή, αλλά έχουμε επίσης ένα αίτημα αυτή η βοήθεια να συμβάλει στη σταθερότητα. Θέλουμε να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον με τον ίδιο τρόπο που θέλουν εμείς να τους συμπεριφερόμαστε. Νομίζουμε ότι έτσι μπορούμε να δώσουμε τη σωστή ώθηση στα Βαλκάνια και αυτό είναι ώθηση και για εμάς» - είπε ο Varhelyi.

Οι συστάσεις και οι εκθέσεις που εγκρίθηκαν στις 8 Νοεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και το μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο, θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου