Αποχή από Ελλάδα και Αλβανία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - Εγκρίνεται το ψήφισμα της Συνέλευσης του ΟΗΕ

Αποχή από Ελλάδα και Αλβανία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα -  Εγκρίνεται το ψήφισμα της Συνέλευσης του ΟΗΕ

Η Αλβανία απείχε από ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ζητούσε επείγουσα κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το ψήφισμα εγκρίθηκε, αλλά πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, το καταψήφισαν. Αφορμή για τη διαμάχη ήταν μια τροπολογία που δεν έγινε αποδεκτή, καταδικάζοντας την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ!

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα την Παρασκευή που ζητά «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα που οδηγεί σε παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και των ηγεμόνων της Χαμάς της Γάζας.

Αυτή είναι η πρώτη απάντηση των Ηνωμένων Εθνών στον πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Ο παγκόσμιος οργανισμός των 193 μελών ενέκρινε το ψήφισμα με ψήφους 120 κατά 14 κατά και 45 αποχές.

Η Αλβανία ήταν μεταξύ των 45 χωρών που απείχαν μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες.

Οι 14 χώρες που καταψήφισαν το ψήφισμα περιλαμβάνουν το Ισραήλ και τον στενότερο σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, πέντε νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού και τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες - Αυστρία, Κροατία, Τσεχία και Ουγγαρία, όλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οκτώ μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ.

Αφορμή για τις αποχές και τις αντιρρήσεις ήταν μια τροπολογία που κατέθεσε ο Καναδάς, η οποία καταδίκαζε απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου και απαιτούσε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων, κάτι που δεν αναφέρθηκε στο ψήφισμα.

Ο Ριάντ Μανσούρ, ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε τη Γενική Συνέλευση «πιο θαρραλέα, πιο θεμελιώδη» από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για ψήφισμα.

Από την άλλη, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, την χαρακτήρισε «ημέρα ντροπής» λέγοντας μετά την ψηφοφορία ότι «το Ισραήλ δεν θα σταματήσει την επιχείρηση μέχρι να καταστραφούν οι τρομοκρατικές δυνατότητες της Χαμάς και να επιστραφούν οι όμηροι μας... Και ο μόνος τρόπος για να καταστρέψουμε τη Χαμάς σημαίνει να την ξεριζώσουμε από τα τούνελ και την υπόγεια πόλη του τρόμου».

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Νικολά Ντε Ριβιέρ, είπε ότι η χώρα του υποστήριξε το ψήφισμα «επειδή τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα δεινά των αμάχων» και κάλεσε για συλλογικές προσπάθειες για την εξεύρεση ανθρωπιστικής λύσης.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, οι επιθέσεις της Χαμάς έχουν σκοτώσει περίπου 1.400 Ισραηλινούς και περισσότεροι από 7.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε αντίποινα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι νομικά δεσμευτικά.