Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα προστατέψει την Κύπρο εάν δεχθεί επίθεση από τη Χεζμπολάχ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα προστατέψει την Κύπρο εάν δεχθεί επίθεση από τη Χεζμπολάχ

Το ΝΑΤΟ δεν θα προστατεύσει την Κύπρο σε περίπτωση επίθεσης από τη Χεζμπολάχ: Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο επικεφαλής της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε ισχυρές δηλώσεις σχετικά με τις πρόσφατες απειλές από τη λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, με την υποστήριξη του Ιράν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η οργάνωσή του θα αντιδράσει σε αυτό που θεωρεί ως παρέμβαση της Κύπρου στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής, επιτρέποντας στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα κυπριακά αεροδρόμια και βάσεις για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, υπονοώντας ότι δεν απολαμβάνει την προστασία της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

«Δεν θεωρώ σωστό να κάνουμε εικασίες, αλλά είναι σημαντικό να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε. Λίγες ημέρες νωρίτερα, το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι είχε ολοκληρώσει τα επιχειρησιακά σχέδια για μια χερσαία και αεροπορική επίθεση στο Λίβανο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, δήλωσε ότι το Ισραήλ ήταν κοντά σε μια απόφαση να «αλλάξει τους κανόνες» σχετικά με τη Χεζμπολάχ και το Λίβανο, προειδοποιώντας για μια εκτεταμένη σύγκρουση και σημαντικές συνέπειες για την ένοπλη οργάνωση. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λυμπιώτης, διευκρίνισε ότι η χώρα του «δεν είναι εμπλεκόμενη» και «δεν θα συμμετάσχει» σε καμία πολεμική σύγκρουση, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει άριστες σχέσεις με τον Λίβανο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου