Υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ των ηγετών των Δ. Βαλκανίων για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων

Υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ των ηγετών των Δ. Βαλκανίων για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου που διεξάγεται στα Τίρανα, υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων νοσηλευτών, κτηνιάτρων, φαρμακοποιών και μαιών στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας Κεντρικής Ευρώπης, (CEFTA ).

Πέρυσι αναγνωρίστηκαν γιατροί, οδοντίατροι και αρχιτέκτονες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen, κατά την ομιλία της στην κοινή διάσκεψη με τον Έντι Ράμα και τον γερμανό καγκελάριο Oal Scholz, ρωτήθηκε και για το μεταναστευτικό.

Είπε ότι αυτό το θέμα δεν ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής, αλλά είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί στενά με τα Δυτικά Βαλκάνια για την ενίσχυση των συνόρων και την ακριβή καταγραφή των συνόρων.

«Υπήρχαν περιορισμένες συζητήσεις για το μεταναστευτικό. Δεν ήταν το επίκεντρο των συζητήσεών μας και σίγουρα ρίξαμε μια ματιά με την ΕΕ σχετικά με τις μεταναστευτικές οδούς μέσω των Δυτικών Βαλκανίων. Μπορώ να πω ότι το πρώτο θέμα, εάν το δούμε από την ΕΕ, είναι να αντιμετωπιστούν οι εσωτερικοί μας κανόνες και αυτό είναι η ολοκλήρωση του συμφώνου για το άσυλο και τους πρόσφυγες, αλλά βρισκόμαστε σε μια πορεία όπως έχουμε συμφωνήσει για τη διαχείριση της κρίσης.

Συνεργαζόμαστε στενά με τα Δυτικά Βαλκάνια για μέτρα όπως η ενίσχυση των συνόρων για να έχουμε συμφωνίες με ορισμένους, η ακριβής καταγραφή των προσφύγων και οι πολιτικές θεωρήσεων είναι επίσης σημαντικές. Οι ευρωπαϊκοί φορείς κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Όσον αφορά τους νόμιμους τρόπους, εντάσσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω της διαχείρισης της μετανάστευσης για τα εξωτερικά σύνορα», είπε η Von der Leyen.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου