Η αλβανική κυβέρνηση παραχωρεί σε ιδιώτη το εθνικό σύστημα πληρωμών

Η αλβανική κυβέρνηση παραχωρεί σε ιδιώτη το εθνικό σύστημα πληρωμών

Σκεφτείτε για λίγο την κατάσταση όπου μια ιδιωτική εταιρεία ελέγχει ολόκληρο το δημόσιο σύστημα πληρωμών μιας χώρας. Αν λοιπόν κάποιος πολίτης λάβει υπηρεσία από κρατικό ίδρυμα, πρέπει να κάνει την πληρωμή μέσω ιδιωτικής εταιρείας. Εάν χρειάζεστε πιστοποιητικό ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, πρέπει να περαστεί και από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο.

Αυτό κάνει η αλβανική κυβέρνηση. Οι πληρωμές για όλες τις υπηρεσίες που λαμβάνουν σήμερα οι Αλβανοί πολίτες από το e-Albania θα παραχωρούνται με μονοπωλιακή παραχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία. Αλλά δεν τελειώνει εδώ. Η παραχώρηση δίνει το δικαίωμα στην ιδιωτική εταιρεία να συμπεριλάβει την πληρωμή φόρων, τελών και κάθε άλλη υποχρέωση. Ενδεχομένως ολόκληρος ο κρατικός προϋπολογισμός.

«Η πλατφόρμα πρέπει να προσφέρει τη δυνατότητα πραγματοποίησης πληρωμών για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, φόρους, τέλη, υποχρεώσεις κ.λπ., σε όλες τις δημόσιες αρχές», αναφέρει η μελέτη σκοπιμότητας της παραχώρησης.

Για κάθε πληρωμή που θα γίνει από πολίτες ή επιχειρήσεις προς το κράτος, η εταιρεία παραχώρησης θα κρατά προμήθεια. Αυτή είναι μια τεράστια επιχείρηση με τεράστιες απολαβές.

Μια τερατώδης παραχώρηση

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την παραχώρηση της υποδομής των δημόσιων σφραγίδων.

Επειδή η όλη διαδικασία γίνεται μυστικά, σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, η παραχώρηση θα περιείχε το πιστοποιητικό φορολογίας και την ηλεκτρονική υπογραφή, μια υπηρεσία που υπολογίζεται σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Το πιστοποιητικό φορολογίας και η ηλεκτρονική υπογραφή είναι το μικρότερο μέρος αυτής της παραχώρησης. Το μεγαλύτερο κομμάτι είναι το μονοπώλιο του εθνικού δημόσιου συστήματος πληρωμών», δήλωσε καλά ενημερωμένη πηγή για το θέμα υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Πόσο μεγάλη είναι όμως η παραχώρηση σε αξία;

«Ο ουρανός είναι το όριο. Αυτή η παραχώρηση μπορεί να κοστίσει 300, 400, 500 εκατομμύρια ευρώ σε 10 χρόνια. Αλλά ακόμα περισσότερο. Όλα εξαρτώνται από τον αριθμό των υπηρεσιών για τις οποίες η κυβέρνηση θα προσκομίσει την ηλεκτρονική υπογραφή ή σφραγίδα. Και αυτό δεν έχει όρια», είπε η παραπάνω πηγή.

Από εκεί και πέρα, η αξία της παραχώρησης εξαρτάται και από την προμήθεια που θα επιβάλει η παραχωρησιούχος εταιρεία στις πληρωμές που κάνουν πολίτες και επιχειρήσεις υπέρ του κράτους.

Προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας

Πρόκειται για τις εταιρείες Fastech, Horizon, BNT Electronics, Image & Communications Development, Communications Progress και Soft & Solutions.

Η τελευταία είναι η αγαπημένη εταιρεία για να αποκτήσει την παραχώρηση πολυδισεκατομμυρίων, η οποία κάνει όλες τις παραχωρήσεις υγείας μαζί να μοιάζουν με επιχειρήσεις πάγκου. Η πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών προς 6 εταιρείες αναφέρει:

«Όπως παραπάνω, ζητάμε την οικονομική σας προσφορά για την τιμή/μονάδα σε Lek (χωρίς/με ΦΠΑ) σύμφωνα με τις προδιαγραφές του εν λόγω εξοπλισμού/υπηρεσιών. Στείλτε μας τις ζητούμενες πληροφορίες έως τις 27.09.2023».



Σχόλια

Προσθήκη σχολίου