Αλβανία: Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με δυσκολίες και μποϊκοτάζ από τους φοιτητές

Αλβανία: Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με δυσκολίες και μποϊκοτάζ από τους φοιτητές

Στην Αλβανία ξεκίνησε τη Δευτέρα η νέα ακαδημαϊκή χρονιά για πάνω από 121.000 φοιτητές, εκ των οποίων 20.000 νέοι ξεκινούν για πρώτη φορά ανώτερες σπουδές. Οι φοιτητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της πρωτεύουσας μποϊκοτάρουν την πρώτη μέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νόμου που τους επιβάλλει να εργαστούν έως και 5 χρόνια στην Αλβανία στο τέλος των σπουδών τους, πριν λάβουν το πτυχίο τους. Σε άλλα πανεπιστήμια στα Τίρανα και σε άλλες περιοχές, φέτος εμφανίστηκε μικρότερος αριθμός φοιτητών. Ορισμένα μικρότερα πανεπιστήμια και προγράμματα κινδυνεύουν να κλείσουν.

Οι φοιτητές ιατρικής είχαν εξαγγείλει το μποϊκοτάζ των σπουδών από τις διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν μπροστά στην Αλβανική Βουλή, καθώς η πλειοψηφία ενέκρινε στη συνεδρίαση το νέο κυβερνητικό σχέδιο που στοχεύει να περιορίσει τη μετανάστευση νέων ιατρών.

Ανάμεσα σε πάνω από 121 χιλιάδες πανεπιστημιακούς, η Αλβανία έχει φέτος πάνω από 20 χιλιάδες νέους φοιτητές, που μπαίνουν για πρώτη φορά στα αμφιθέατρα των σχολών, ενώ σε όλα τα πανεπιστήμια παρατηρείται μείωση του αριθμού των εγγραφών λόγω εσωτερικών και εξωτερικών δημογραφικών μετακινήσεων.

Στους δύο πρώτους γύρους εγγραφών, το Πανεπιστήμιο των Τιράνων έχει συμπληρώσει σχεδόν το 72 τοις εκατό των ποσοστώσεων και στο τέλος του τρίτου γύρου μπορεί να φτάσει το 80 τοις εκατό, που είναι ο μέσος όρος των προηγούμενων ετών.

Οι πιο περιζήτητοι κλάδοι είναι η νομική, η τεχνολογία, τα οικονομικά και η λογοτεχνία, ενώ οι λιγότερο περιζήτητοι είναι η φυσική και η βιολογία.

Οι εκπαιδευτικές αρχές σε πανεπιστήμια και υπουργεία ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να προσαρμόσουν τα έργα διεθνοποίησης και δημιουργίας προφίλ εκτός από την υποστήριξη υποτροφιών για φοιτητές που ακολουθούν προγράμματα προτεραιότητας.

Τα πανεπιστήμια σχεδιάζουν μια πιο ελκυστική και ανταγωνιστική προσφορά για σπουδές και επιστημονική έρευνα σε συνεργασία με γνωστά πανεπιστήμια άλλων χωρών.

Το Πανεπιστήμιο των Τιράνων έχει υπογράψει μέχρι στιγμής 300 διεθνείς συμφωνίες για την ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών σύμφωνα με ερευνητικά σχέδια σε διάφορες επιστήμες. Τουλάχιστον χίλιοι φοιτητές και καθηγητές, που μετακομίζουν για σπουδές στο εξωτερικό, έχουν επωφεληθεί από αυτά.

Εν τω μεταξύ, στα πανεπιστήμια του Ελμπασάν, του Δυρραχίου, της Κορυτσάς και της Σκόδρας καταγράφηκε φέτος μικρότερος αριθμός φοιτητών και ορισμένα παραρτήματα και προγράμματα έχουν ανασταλεί λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος των φοιτητών.

Στο Ελμπασάν, μόνο οι μισές ποσοστώσεις που καθόρισε το πανεπιστήμιο έχουν συμπληρωθεί στους πρώτους γύρους μέχρι στιγμής, όπου οι κλάδοι που ζητούνται περισσότερο είναι η νοσηλευτική και οι τεχνικές ιατρικές επιστήμες, ενώ ο αριθμός των φοιτητών οικονομικών έχει μειωθεί.

Στο Δυρράχιο, οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών, της νοσηλευτικής είναι τα προγράμματα που ζητούνται περισσότερο, σε σύγκριση με την ιστορία, τον τουρισμό και τη φιλοσοφία.

Στην Κορυτσά, δύο προγράμματα δεν έχουν μαθητές, ενώ ορισμένα άλλα προγράμματα έχουν λιγότερους από 10 φοιτητές. Στη Σκόδρα, τα προγράμματα που ζητούνται περισσότερο είναι οι κλάδοι της ιατρικής και λιγότερο η ιστορία και οι ξένες γλώσσες.

Οι εγγραφές νέων φοιτητών στη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά επηρεάστηκαν, σύμφωνα με ειδικούς, όχι μόνο από τις δημογραφικές κινήσεις, αλλά και από τις αλλαγές στις απαιτήσεις στην αγορά εργασίας, για τις οποίες και τα πανεπιστήμια προσπαθούν να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου