Παγκόσμια Τράπεζα: Η Αλβανία θα πρέπει να επενδύσει 7,1 δισ. δολάρια για την αποδοτικότητα της στέγασης στην ηλεκτρική ενέργεια

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Αλβανία θα πρέπει να επενδύσει 7,1 δισ. δολάρια για την αποδοτικότητα της στέγασης στην ηλεκτρική ενέργεια

Η ανακαίνιση των κατοικιών για να γίνουν πιο αποτελεσματικές στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα μειώσει στο μέλλον τα έξοδα των οικογενειών για ηλεκτρισμό, ιδιαίτερα των φτωχών.

Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας υπολογίζει ότι η Αλβανία θα πρέπει να επενδύσει περίπου 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για το κόστος ανακαίνισης κατοικιών, για εξοικονόμηση ενέργειας, με μέση επένδυση 90 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Η επένδυση αυτού του ποσού μπορεί να δημιουργηθεί από διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης και θα έχει γρήγορη απόδοση, υποστηρίζουν ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς θα εξοικονομηθεί η κατανάλωση ενέργειας και θα μειωθούν τα έξοδα των φτωχών οικογενειών.

Το κτιριακό απόθεμα σε 22 χώρες της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας είναι ξεπερασμένο, αναποτελεσματικό και ασυντήρητο. Τα περισσότερα από τα κτίρια χτίστηκαν πριν από περισσότερα από 40 χρόνια, όταν δεν είχαν ακόμη υιοθετηθεί τα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης. Η στέγαση χωρίς ενεργειακή απόδοση δημιουργεί υψηλή έκθεση των νοικοκυριών σε εισαγόμενα καύσιμα σε υψηλές τιμές. Οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα τείνουν να ζουν σε παλαιότερα, μη μονωμένα σπίτια με αδύναμα παράθυρα και πόρτες και χρειάζονται περισσότερη θέρμανση.

Περίπου το 34% των κατοίκων στην περιοχή ECA ξοδεύουν το 10% ή περισσότερο του μηνιαίου προϋπολογισμού τους σε λογαριασμούς ενέργειας, ένα τυπικό όριο για την ενεργειακή φτώχεια. Ο μηνιαίος λογαριασμός ενέργειας για θέρμανση σε ενεργειακά αναποτελεσματικά σπίτια ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 208,4 δολάρια ΗΠΑ (2.501,3 δολάρια ΗΠΑ ετησίως), υπολογίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε ένα σπίτι που έχει μετασκευαστεί για ενεργειακή απόδοση, το ετήσιο κόστος των λογαριασμών ενέργειας θα είναι 461 $ ετησίως (σπίτι με μόνωση και ηλιακούς συλλέκτες). Καθώς οι οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά απλές επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης ή πιο αποδοτικά συστήματα θέρμανσης, επιβαρύνονται με υψηλούς μηνιαίους λογαριασμούς ενέργειας και με τη σειρά τους έχουν χαμηλή ποιότητα θέρμανσης.

Για την επίτευξη των φιλόδοξων ενεργειακών και κλιματικών στόχων της ΕΕ, θα χρειαστεί πλήρης μεταμόρφωση του ενεργειακού τομέα. Αυτό περιλαμβάνει τους τομείς θέρμανσης και ψύξης, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 50 τοις εκατό της ενεργειακής ζήτησης, εκ των οποίων τα δύο τρίτα βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα. Το αέριο είναι το κυρίαρχο καύσιμο, ακολουθούμενο από τον άνθρακα. Η βιομάζα αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της χρήσης θέρμανσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου