Αλβανική συμμορία ναρκωτικών ξέπλυνε 65.5 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο για Κινέζους

Αλβανική συμμορία ναρκωτικών ξέπλυνε 65.5  εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο για Κινέζους

Η Εθνικής Αστυνομία της Ισπανίας, σε κοινή επιχείρηση με την Europol, εξάρθρωσαν μια εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών και το ξεπλύματος χρήματος με τη μέθοδο «Hawala».

Συνολικά 27 άτομα συνελήφθησαν σε πολλές επαρχίες όπως η Μαδρίτη, η Μάλαγα, η Σεβίλλη, η Βαλένθια, το Αλικάντε και η Βαρκελώνη και κατά τη διάρκεια των ελέγχων κατασχέθηκαν 615.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και ρολόγια και κοσμήματα αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Η οργάνωση, που διευθύνεται από Αλβανούς, υποστήριξε διάφορους διεθνείς οργανισμούς για να ξεπλύνουν παράνομα κεφάλαια για να διευκολύνουν τις πληρωμές για διακίνηση ναρκωτικών.

Η έρευνα ξεκίνησε ως αποτέλεσμα εκθέσεων εγκληματικών πληροφοριών που απέστειλε η Europol, χάρη στις οποίες κατέστη δυνατός ο εντοπισμός οργάνωσης αποτελούμενη από πολίτες αλβανικής καταγωγής, αφοσιωμένης στη διακίνηση ναρκωτικών, κυρίως στη φύτευση καλλιεργειών μαριχουάνας σε κλειστούς χώρους, και ότι μαζί με πολίτες κινεζικής καταγωγής, είχαν σχηματίσει μια σύνθετη δομή στην οποία και οι δύο ομάδες απολάμβαναν αμοιβαία πλεονεκτήματα και οφέλη που προέρχονταν από τις εγκληματικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν.


Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι πράκτορες μπόρεσαν να επαληθεύσουν πώς σε αυτή τη δομή οι Κινέζοι έστελναν μεγάλα χρηματικά ποσά στις επιχειρήσεις τους, με αντάλλαγμα αυτό το ποσό να συμψηφιστεί αλλού, με απώτερο σκοπό τα χρήματα αυτά να φτάσουν στη χώρα προέλευσης χωρίς να υπόκεινται σε αντίστοιχο νομικό ή επίσημο έλεγχο στην Ισπανία. Από την άλλη, οι Αλβανοί λειτουργώντας ως τραπεζική οντότητα, πραγματοποιούσαν τη «μεταφορά» και απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών από την πώληση ναρκωτικών και λάμβαναν την αναχρηματοδότηση νέων εντολών.

Οι ανακριτές κατάφεραν να ανακαλύψουν ότι επικεφαλής της εγκληματικής δομής ήταν δύο Αλβανοί. Τουλάχιστον από το 2018, είχαν δύο συντονιστές κινεζικής καταγωγής που φέρεται να διαχειρίζονταν ένα μεγάλο «χαρτοφυλάκιο» πολυάριθμων ασιατικών ιδρυμάτων σε όλη την εθνική επικράτεια, με τα οποία εξυπηρετούσαν τις χρηματικές απαιτήσεις εγκληματικών οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών οποτεδήποτε και οπουδήποτε χρειάζονταν. Οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους, συγκεντρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά που αποστέλλονταν σε εμπόρους ναρκωτικών με αντάλλαγμα οικονομική αποζημίωση, χρησιμοποιώντας ως μέτρο ασφαλείας ένα ΤΟΥΚΕΝ, έναν λογαριασμό χαμηλής ονομαστικής αξίας.


Κατά την περίοδο έρευνας μεταξύ Μαΐου 2020 και Μαρτίου 2021, πραγματοποιήθηκαν συνεχείς και πολυάριθμες μεταφορές μετρητών σε αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις, συνολικής αξίας σχεδόν 65,5 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά τον έλεγχο κατασχέθηκαν 615 χιλιάδες ευρώ μετρητά, δέκα ρολόγια πολυτελείας αξίας άνω των 400 χιλιάδων ευρώ, δύο οχήματα υψηλής ποιότητας, μηχανήματα μέτρησης χρημάτων, εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και κρυπτογραφημένα κινητά τηλέφωνα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου