28 εκατ. ευρώ «παγωμένα» για την επεξεργασία των απορριμμάτων στην Αλβανία

28 εκατ. ευρώ «παγωμένα» για την επεξεργασία των απορριμμάτων στην Αλβανία

Η αλβανική κυβέρνηση διατηρεί παγωμένα περίπου 2,9 δισεκατομμύρια λεκ (28 εκατομμύρια ευρώ) χρηματοδότησης από δωρητές για την επεξεργασία απορριμμάτων.

Μετά την ένταξη των εγκαταστάσεων αποτέφρωσης στην έρευνα, η ξένη χρηματοδότηση για έργα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων «πάγωσε» από το Υπουργείο Οικονομικών.

Όμως το υπουργείο Υποδομών στον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό 2023-2015 που κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ξεκλειδώσει τη χρήση αυτού του ποσού από φέτος έως το 2025.

Η αλβανική κυβέρνηση, μέχρι τώρα, έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή τριών αποτεφρωτηρίων σε Φιέρ, Ελμπασάν και Τίρανα με περίπου 150 εκατ. ευρώ από αλβανικούς φόρους.

Η ειδική δομή για τη διερεύνηση της διαφθοράς (SPAK) μετά από έρευνα που διήρκησε πολλά χρόνια αποφάσισε το μέτρο κατάσχεσης σε βάρος των εταιρειών που είχαν κερδίσει τις συμβάσεις με τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή τους. Οι έρευνες αποκάλυψαν σχέδια απάτης που αφορούσαν την παραβίαση νόμων και κανονισμών με οργανωμένο τρόπο από σειρά ανώτατων αξιωματούχων εις βάρος των αλβανικών φορολογουμένων.

Τα αποτεφρωτήρια κυριαρχούν στη λίστα με τις επενδύσεις της τελευταίας πενταετίας της κυβέρνησης σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Αν και οι έρευνες διαπίστωσαν σοβαρές παραβάσεις, ο κρατικός προϋπολογισμός ακολουθεί τις πληρωμές και οι φορείς της γραμμής δεν διενήργησαν διοικητικές έρευνες για μη εξόφληση συμβάσεων.

Πέραν των κονδυλίων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το υπουργείο Υποδομών αναμένει να δαπανήσει τον επόμενο χρόνο περίπου 1,6 δισ. λεκ ή πάνω από 15 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.

Η Αλβανία βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς τουρισμού και το θέμα της επεξεργασίας των απορριμμάτων παραμένει επείγον για τους περισσότερους δήμους της χώρας, ιδιαίτερα αυτούς που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

Έτσι, η χρηματοδότηση από δωρητές γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω των διαδικασιών και της διαφάνειας που απαιτούνται. Η OLAF (η υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης στην ΕΕ) απεκλεισε τα κεφάλαια iPARD που προορίζονται για τη γεωργία στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου