Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι σύμμαχοί του ανακοίνωσαν αυτό το Σάββατο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 ένα σχέδιο για έναν διάδρομο θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών που θα συνδέει την Ινδία με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, κάτι που αναμένεται να αλλάξει το παγκόσμιο εμπόριο.
Το έργο θα περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες στο G20, δήλωσε ο Jon Finer, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσουν το έργο ως μέρος της Παγκόσμιας Συνεργασίας Επενδύσεων Υποδομής.
Ο διάδρομος θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών θα προάγει μεγαλύτερο εμπόριο μεταξύ των χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών προϊόντων. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα ενάντια στο τεράστιο πρόγραμμα υποδομών της Κίνας, μέσω του οποίου έχει στόχο να συνδέσει περισσότερα μέρη του κόσμου με την οικονομία της.
Ο Φίνερ υπογράμμισε τα τρία βασικά σημεία του έργου. Είπε ότι το πρώτο είναι η αύξηση της ευημερίας που θα παρέχει το έργο στις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό, αυξάνοντας τη ροή ενέργειας και ψηφιακών επικοινωνιών. Δεύτερον, το έργο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης υποδομών που απαιτούνται για την ανάπτυξη σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Και τρίτον, είπε ο Φάινερ, το έργο θα βοηθούσε «να χαμηλώσει τις εντάσεις» της «αβεβαιότητας και της αναταραχής» που έρχεται από τη Μέση Ανατολή.
Η Von der Leyen αναμένεται χαρακτήρισε το έργο ως «τίποτα λιγότερο από ιστορικό» και έναν «Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης» που θα επιταχύνει το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης κατά 40%, σύμφωνα με προσχέδιο της προετοιμασμένης ομιλίας της.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, ο οποίος ήταν σταθερή παρουσία σε διεθνείς συνόδους κορυφής, συμπεριλαμβανομένης της περσινής G20 στην Ινδονησία, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα του πριν από περισσότερους από 18 μήνες, δεν προσκλήθηκε από την κυβέρνηση του Mondi για τη φετινή συνάντηση.
Ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε τις συγκεντρώσεις υψηλού επιπέδου για να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στη χώρα του. Η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών που παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηλή για τον πόλεμο και μάλιστα έχει αυξήσει σημαντικά την αγορά ρωσικού πετρελαίου. Ο Φάινερ είπε ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πίεσαν για τη συμπερίληψη του Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής.
Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να ενισχύσει την G20 ως διεθνές φόρουμ, ενώ ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και αυτός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν. Η Κίνα και η Ρωσία εκπροσωπούνται σε αυτή τη σύνοδο κορυφής και αυτό θα δυσκολέψει την G20 να κάνει κοινή δήλωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σχόλια