Ράμα: Στην σύνοδο Κορυφής στα Τίρανα έχω καλέσει τον Μητσοτάκη και όχι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ράμα: Στην σύνοδο Κορυφής στα Τίρανα έχω καλέσει τον Μητσοτάκη και όχι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα αντέδρασε σχετικά με το άτυπο δείπνο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ χθες το βράδυ στην Αθήνα, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην προσκαλέσει τον.

Σε απάντηση που αναρτήθηκε στα αγγλικά στην πλατφόρμα X, ο Ράμα λέει ότι «η περιοχή χρειάζεται η Ελλάδα να συμμετάσχει περισσότερο στην κοινή μας πορεία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

«Εδώ είναι η απάντησή μου σε όλους εκείνους, στην Ελλάδα, στην Αλβανία ή αλλού, που σχολίασαν με διαφορετικούς τρόπους ή μπερδεύτηκαν από την απουσία μου στην Αθήνα, αλλά και στους δημοσιογράφους που ζήτησαν τη γνώμη μου και δεν πήραν απάντηση πριν την εκδήλωση.

Ο λόγος είναι απλός: Δεν ήθελα να ενοχλήσω τον οικοδεσπότη και τους καλεσμένους του εντείνοντας τον θόρυβο πριν τελειώσουν τη δουλειά τους οι καλοί μου φίλοι που συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα.

Είμαι χαρούμενος που ο Κυριάκος πήρε την πρωτοβουλία να δειπνήσει με πολύ σημαντικούς ηγέτες και να συζητήσει το ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων με φόντο τη ρωσική επιθετικότητα.

Η περιοχή χρειάζεται η Ελλάδα να συμμετέχει περισσότερο στην κοινή μας πορεία. Πάντα έλεγα στον εαυτό μου ή σε άλλους Έλληνες φίλους δημόσια σε αρκετές περιπτώσεις, ότι πιστεύω ειλικρινά ότι η χώρα τους έχει έναν φυσικό ρόλο να παίξει στα Βαλκάνια, δεδομένου του προφίλ και της εμπειρίας της στην ΕΕ.

Ελπίζω πραγματικά ότι η συνάντηση ήταν παραγωγική και φυσικά, θα προτιμούσα να μην είχα ήμουν σε ένα δείπνο το οποίο θα χρησιμοποιούνταν για να στείλει στην Αλβανία ένα αντιφατικό μήνυμα ενάντια στον πολύ πιο φιλόδοξο στόχο της πρωτοβουλίας και ελπίζω αυτό το γεγονός να μην μπερδέψει τους τιμώμενους καλεσμένους.

Σε ό,τι με αφορά, η συζήτηση, η επικοινωνία, η συζήτηση με φίλους, συμμάχους, εταίρους και γείτονες είναι πρωτίστως η ουσία της διεθνούς πολιτικής και το να προσπαθείς, πάντα να προσπαθείς, να μπεις στη θέση του άλλου είναι απαραίτητο. Ακόμη περισσότερο όταν τα πράγματα δείχνουν να πάνε στραβά.

Τον προσεχή Οκτώβριο, η Αλβανία θα προεδρεύσει της φετινής Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα.

Φυσικά, έχει προσκληθεί να παρευρεθεί ο αγαπητός φίλος και πολύ σεβαστός συνάδελφός μου στην Αθήνα και δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα προσκαλούσαν στη θέση του την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την οποία τρέφω επίσης το μεγαλύτερο σεβασμό.

Καταλαβαίνω την πίεση από τρίτους, πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να φτιάξουν ένα βουνό από ένα λοφίσκο χώματος. Αλλά όλοι έχουμε πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις μπροστά μας, υπάρχουν πραγματικά βουνά για να ανέβουμε. Αυτό που πρέπει να μας ενώνει σε τόσο ταραγμένους καιρούς για χάρη του λαού μας, των χωρών μας, της περιοχής μας, της Ευρώπης μας είναι μεγαλύτερο από αυτό που μας χωρίζει. Είναι πολύ επικίνδυνο για εμάς να είμαστε όμηροι της εσωτερικής φυλετικής πολιτικής».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου