5,8 εκατ. τμ γης δόθηκαν για τσιμεντοποίηση παραθαλάσσια της Αλβανίας σε εταιρείες προσκείμενες στην κυβέρνηση

5,8 εκατ. τμ γης δόθηκαν για τσιμεντοποίηση παραθαλάσσια της Αλβανίας σε εταιρείες προσκείμενες στην κυβέρνηση

Η αλβανική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει 5,8 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης μέσω του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις που εγκρίθηκε το 2015 σε στρατηγικούς επενδυτές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 23 είναι παραθαλάσσια.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων δείχνουν ότι η νότια ακτή παραμένει η πιο περιζήτητη περιοχή για στρατηγικούς επενδυτές. Αν και ο νόμος αυτός είχε σκοπό να απορροφήσει ξένους επενδυτές, μόνο 2 από τα 52 εγκεκριμένα έργα έχουν προέλθει εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό. Επενδύσεις από τοπικές εταιρείες και ανθρώπους κοντά στην εξουσία έχουν δημιουργήσει τεράστια εργοτάξια στους καταπράσινους λόφους του νότου, που μετατρέπονται αποκλειστικά θέρετρα και βίλες.

Η Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (KIS), η οποία λαμβάνει αποφάσεις για την ανακοίνωση των επενδυτών, διευθύνεται από τον Έντι Ράμα και τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου.

Η Αλβανική Υπηρεσία Ανάπτυξης και Επενδύσεων AIDA ανέφερε ότι υπάρχουν 6 έργα που έχουν αποκτήσει έκταση στην παραλία, όπου την πλειοψηφία καταλαμβάνει το έργο του Δυρραχίου και ακολουθεί το συγκρότημα «Green Coast» στην Παλάσα.

Περίπου 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης στη νότια ακτή έχει παραχωρηθεί σε στρατηγικούς επενδυτές από την κυβέρνηση μέσω του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Αναφερόμενοι στα στοιχεία της Αλβανικής Υπηρεσίας Επενδυτικής Ανάπτυξης (AIDA), έχουν εγκριθεί 23 έργα για στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού μόνο στα παράλια.

Σχεδόν 4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα συνολικά δόθηκαν προς χρήση σε στρατηγικούς επενδυτές στον τομέα του τουρισμού, που επηρεάζουν τις ακτές.

Συνολικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, από το 2016 έχουν κατακυρωθεί 52 έργα, μεταξύ των οποίων και άλλοι τομείς όπως η γεωργία ή ο ενέργεια.

Ο νόμος είχε ως πρωταρχικό σκοπό κατά τη σύνταξη του, την απορρόφηση άμεσων ξένων επενδύσεων από το εξωτερικό. Αλλά από το 2016 έως το 2023 μόνο δύο έργα έχουν εκδοθεί σε ξένους επενδυτές και τέσσερα είναι κοινά. Οι υπόλοιποι είναι μόνο Αλβανοί επενδυτές.

Το Civic Center δημοσίευσε μελέτη το 2021 για το νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, από την οποία επίσης προκύπτει ότι υπήρξαν πολύ λίγοι ξένοι επενδυτές σε σύγκριση με τους εγχώριους. Η μελέτη επισημαίνει ότι οι μισές από τις στρατηγικές επενδύσεις έγιναν στον τομέα του τουρισμού.

Οι ειδικοί τον χαρακτηρίζουν πελατειακό και μονοπωλιακό νόμο, αφού σύμφωνα με αυτούς, πρώτον, δεν έχει απορροφήσει ξένους επενδυτές και δεύτερον, έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ικανοποίησης προσκείμενων στην εξουσία.

Ένα άλλο πρόβλημα αυτού του νόμου παραμένει η απαλλοτρίωση. Σύμφωνα με τον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, επιτρέπεται η απαλλοτρίωση της ιδιωτικής περιουσίας και εάν ο επενδυτής δεν έχει συνεννοηθεί με τον ιδιοκτήτη της γης, τότε το κράτος έχει το δικαίωμα να παρέμβει.

Το κράτος επεμβαίνει με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται για απαλλοτρίωση προς το δημόσιο συμφέρον.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου