Αυξανόμενη ανησυχία στην Ουάσιγκτον για τα δικαιώματα των Μουτζαχεντίν στην Αλβανία

Αυξανόμενη ανησυχία στην Ουάσιγκτον για τα δικαιώματα των Μουτζαχεντίν στην Αλβανία

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ πραγματοποίησε ακρόαση στις 26 Ιουλίου όπου τέθηκε το ζήτημα της κοινότητας των περίπου 3000 Ιρανών αιτούντων άσυλο που ζουν στην Αλβανία.

«Στις 20 Ιουνίου, η αλβανική κυβέρνηση έκανε έφοδο στο στρατόπεδο Ashraf 3», είπε ο Robert Menendez, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «διαφορετικές εκδοχές» της επιχείρησης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένας κάτοικος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν που χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη. Η Αλβανία συμφώνησε να φιλοξενήσει χιλιάδες μέλη του κινήματος της κύριας αντιπολίτευσης του Ιράν, της Οργάνωσης Λαϊκών Μουτζαχεντίν του Ιράν (PMOI/MEK), πριν από μερικά χρόνια.

Ο Μενέντεζ εμφανίστηκε δύσπιστος για τα κίνητρα αυτή της αλβανικής κυβέρνησης. Από τη μία, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Αλβανία που συμφώνησε να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση μελών της ΜΕΚ από την πρώην αμερικανική στρατιωτική βάση Camp Liberty στο Ιράκ, όπου είχαν γίνει αντικείμενο επανειλημμένων επιθέσεων από το ιρανικό καθεστώς. Αλλά από την άλλη, τόνισε ότι «αν ψάχνεις για καταφύγιο, χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να είσαι σε θέση να γνωρίζεις αν αυτό το καταφύγιο είναι ασφαλές».

Ο Όμπριεν συμφώνησε και στα δύο σημεία, λέγοντας «Συμφωνώ μαζί σας στην εκτίμησή σας για την Αλβανία, η οποία υπήρξε ένα πολύ σημαντικό καταφύγιο για αρκετούς ανθρώπους που έχουν ζητήσει άσυλο». Στη συνέχεια, υπόσχεται να επανεξετάσει την επιχείρηση Ashraf 3 και να αναφέρει τα ευρήματα στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων.

Ερωτηθείς από τον Μενέντεζ αν θα «αφοσιωθεί στην προστασία των βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των κατοίκων του στρατοπέδου Ασράφ», ο Όμπριεν απάντησε «απολύτως».

Το ψήφισμα του Κογκρέσου εκφράζει ευγνωμοσύνη προς την Αλβανία, αλλά και ανησυχία για την παράταση των δεσμεύσεών της.

Κάλεσε «την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνεργασία με τη σύμμαχό μας την Αλβανία, να παράσχει πλήρη προστασία στους Ιρανούς πολιτικούς πρόσφυγες στο Ashraf 3 στην Αλβανία και να τους παράσχει όλα τα οφέλη των δικαιωμάτων που ορίζονται από τη Σύμβαση της Γενεύης, 1951 και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, την ελευθερία, την ασφάλεια και την προστασία της ιδιοκτησίας, καθώς και την ελευθερία του λόγου».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου