Το Συνταγματικό Δικαστήριο Αλβανίας θα εξετάσει την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη

Το Συνταγματικό Δικαστήριο Αλβανίας θα εξετάσει την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη

Το Συνταγματικό Δικαστήριο Αλβανίας κάλεσε σε δημόσια συνεδρίαση το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και το Υπουργικό Συμβούλιο που διώκεται από το Εθνικό Δικηγορικό Επιμελητήριο, το οποίο θεωρεί ως αντισυνταγματικό τον νέο δικαστικό χάρτη.

Όμως αυτή η διαδικασία ανοίγει τρεις μήνες μετά την εφαρμογή της συγχώνευσης των δικαστηρίων, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο έως την 1η Ιουλίου 2023.

Για την κοινότητα των δικηγόρων που πέρυσι διαμαρτυρήθηκαν και μποϊκόταραν τις δίκες σε εθνικό επίπεδο, η συγχώνευση των εφετείων αφήνοντας μόνο τα Τίρανα και η εξάλειψη των διοικητικών δικαστηρίων σε δύο, ένα στην πρωτεύουσα και ένα στη Λούσνια, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές και το συμφέρον των πολιτών.

Το ίδιο παρατηρείται και στην αγωγή για τη μείωση 22 πρωτοδικείων σε 13. Όμως αυτή η διαδικασία, που ξεκινά τον Οκτώβριο, βρίσκει τον πολίτη όχι μόνο μακριά από τα δικαστήρια, αλλά και μπροστά σε τεράστια αναμονή.

Με μια υποθετική πρόβλεψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου αν υπήρχαν 19 δικαστές και αν αναλάμβαναν 864 υποθέσεις ο καθένας, το τρέχον απόθεμα θα έληγε το 2026. Αλλά αυτό παραμένει μια ουτοπία που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς.

Η κρίση στο εφετείο γενικής δικαιοδοσίας, που είναι ένα σε όλη την Αλβανία, έχει αυξήσει το απόθεμα σε 28.000 υποθέσεις, ενώ στη διοικητική προσφυγή εκδικάζονται 21.116 υποθέσεις.

Με μέσο όρο αναμονής 5 ετών, στο Διοικητικό Εφετείο έχουν στραφεί ακόμη και όσοι πολίτες έχουν καταθέσει αγωγές συνταξιοδότησης και αγωγές εργασιακών σχέσεων. Παρά τους λόγους για τους οποίους άνοιξε αυτό το δικαστήριο, για να εκδοθούν αποφάσεις εντός 90 ημερών, έχουν παραβιαστεί όλες οι προθεσμίες για τους πολίτες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου