78 εκατ. ευρώ απώλειες στον τραπεζικό τομέα της Αλβανίας λόγω ενίσχυσης του λεκ

78 εκατ. ευρώ απώλειες στον τραπεζικό τομέα της Αλβανίας λόγω ενίσχυσης του λεκ

Η ενίσχυση του λεκ και η στασιμότητα των καταθέσεων περιόρισαν την ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, το σύνολο του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στο τέλος Μαΐου ανερχόταν σε 1,9 τρισεκατομμύρια λεκ (18,4 δισ. ευρώ), περίπου 8 δισ. λεκ λιγότερο σε σχέση με το τέλος του περασμένου έτους. Ωστόσο, σε ετήσια βάση, το υπόλοιπο του τραπεζικού τομέα συνέχισε να αυξάνεται, με 4% περισσότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Μεταξύ του τέλους του 2022 και του τέλους Μαΐου, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-λεκ μειώθηκε κατά 4%, επηρεάζοντας τη μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων στο ευρωπαϊκό νόμισμα του τραπεζικού τομέα.

Παρόμοια πτωτική τάση σημειώθηκε και από το δολάριο ΗΠΑ.

Τα περιουσιακά στοιχεία σε ξένο νόμισμα κυριαρχούν στη διάρθρωση του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, με ποσοστό άνω του 53% του συνόλου.

Το ακαθάριστο δανειακό χαρτοφυλάκιο (χωρίς να αφαιρεθούν οι προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια) στο τέλος Μαΐου ανερχόταν σε 744,3 δισ. λεκ. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 1,1% σε σύγκριση με το τέλος του 2022, ωστόσο η αξία του χαρτοφυλακίου παραμένει αυξημένη κατά 1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας έδειξαν ότι σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας ο δανεισμός συνεχίζει να αυξάνεται, παρά τις αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες. Ωστόσο, συνολικά, η επιβράδυνση των νέων πιστώσεων και η αρνητική επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας έχουν περιορίσει σημαντικά την ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Από την άλλη πλευρά, αυτό αντικατοπτρίζει επίσης μια μετατόπιση της εστίασης σε επενδύσεις χαμηλότερου κινδύνου. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, το χαρτοφυλάκιο τίτλων του τραπεζικού τομέα στο τέλος Μαΐου έφτασε τα 724,4 δισ. λεκ, σημειώνοντας αύξηση 3,7% από την αρχή του έτους και κατά 10,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε τις εμπορικές τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά τις επενδύσεις σε τίτλους, τόσο στους χρεωστικούς τίτλους της αλβανικής κυβέρνησης όσο και σε αυτούς των εκδοτών μη κατοίκων.

Το περσινό πληθωριστικό κύμα έφερε φρένο στους ρυθμούς αύξησης των τραπεζικών καταθέσεων. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κυρίως σε ευρώ, ενώ αυτές σε λεκ είναι στάσιμες για περισσότερο από ένα χρόνο. Ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησε στη συρρίκνωση της ικανότητας των νοικοκυριών να αποταμιεύουν, ενώ ο ανταγωνισμός από τις υψηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και ομολόγων είχε επίσης αντίκτυπο.

Εν τω μεταξύ, το τμήμα των καταθέσεων σε ευρώ συνέχισε να αναπτύσσεται, αλλά επηρεάστηκε αρνητικά από τη συναλλαγματική ισοτιμία. Δεδομένου ότι οι καταθέσεις αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης της ενδιάμεσης δραστηριότητας του αλβανικού τραπεζικού τομέα, η πτώση τους έχει περιορίσει το αναπτυξιακό δυναμικό του κλάδου. Στα τέλη Μαΐου, το συνολικό ποσό των τραπεζικών καταθέσεων ήταν 1,513 τρισεκατομμύρια λεκ, σημειώνοντας μείωση περίπου 5 δισ. λεκ από την αρχή του έτους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου