Η αλβανική κυβέρνηση εγκρίνει τη χορήγηση φοιτητικών δανείων

Η αλβανική κυβέρνηση εγκρίνει τη χορήγηση φοιτητικών δανείων

Οι Αλβανοί φοιτητές θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για φοιτητικά δάνεια. Η υπουργός Παιδείας Evis Kushi ανακοίνωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση της κυβέρνησης εγκρίθηκε η χορήγηση δανείων σε φοιτητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οικονομικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το δάνειο θα ισχύει για προπτυχιακούς και για μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Η Εύη Κούσι διευκρίνισε ότι ο αρμόδιος φορέας που θα είναι ο μεσάζων μεταξύ της τράπεζας και των φοιτητών είναι ο Εθνικός Οργανισμός Χρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το φοιτητικό δάνειο, σύμφωνα με τον υπουργό Kushi, θα χρησιμοποιηθεί από φοιτητές για τη χρηματοδότηση των σπουδών τους εάν δεν έχουν οικονομικές ευκαιρίες.

«Κάθε φοιτητής που έχει υπηκοότητα και διαμονή στην Αλβανία, έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για δάνεια σπουδών, τα οποία είναι και έξοδα διαβίωσης. Θα χρηματοδοτηθεί μόνο ένα πρόγραμμα σπουδών, είτε για πτυχίο είτε για μεταπτυχιακό, το ίδρυμα που θα διευθετήσει τη συνεργασία με τις τράπεζες δεύτερου επιπέδου θα είναι η Εθνική Υπηρεσία Χρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το δάνειο θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις, αφού λάβουμε βεβαίωση από το Πανεπιστήμιο ότι το δίδακτρο έχει καταβληθεί και ο φοιτητής παρακολουθεί κανονικά τις σπουδές του. Η αποπληρωμή των προπτυχιακών δανείων πρέπει να ξεκινήσει μετά από 3 χρόνια, η αποπληρωμή των μεταπτυχιακών δανείων γίνεται 2 χρόνια μετά το τέλος των σπουδών.

Όσον αφορά τα κριτήρια κατάταξης, υπάρχει λίστα προτεραιότητας, όσο μικρότερο είναι το ποσό, τόσο πιο εύκολο θα είναι να λάβετε το δάνειο. Ο φοιτητής μπορεί να υποβάλει αίτηση είτε στο πρώτο έτος είτε στα επόμενα έτη για πίστωση».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου