Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τον Δήμαρχο Τιράνων να λογοδοτήσει για τον εκφοβισμό δημοσιογράφου

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τον Δήμαρχο Τιράνων να λογοδοτήσει για τον εκφοβισμό δημοσιογράφου

Λόγω της πίεσης που άσκησε στη δημοσιογράφο Ola Xama, αποκαλώντας την «πληρωμένο δολοφόνο», ο δήμαρχος των Τιράνων Erion Veliaj έχει συμπεριληφθεί στις προειδοποιήσεις της Πλατφόρμας για την Προστασία της Δημοσιογραφίας και την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων, ένας μηχανισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο αναφέρει απειλές και πιέσεις στα ΜΜΕ. Η προειδοποίηση για τον Veliaj κατηγοριοποιείται στο «Επίπεδο 2» που θεωρείται σοβαρή απειλή για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Οι αρχές, στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμαρχος των Τιράνων Erion Veliaj, καλούνται να λογοδοτήσουν για την απειλή. Στην ιστοσελίδα, ο χρόνος που δίνεται για απάντηση από τον Veliaj είναι μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.
Μια ειδοποίηση μπορεί να χαρακτηριστεί ως ΠΡΟΟΔΟΣ όταν καταγράφονται θετικές εξελίξεις και ως ΕΠΙΛΥΘΗΚΕ εάν η απειλή πάψει να υφίσταται ή έχει διορθωθεί.

Ο ιστότοπος της Πλατφόρμας για Ασφαλή Δημοσιογραφία αναφέρει αναλυτικά και την αντίδραση του Veliaj στο δημοσίευμα που ανέφερε στοιχεία από το αρχείο της SPAK για τους αποτεφρωτήρες.
Λέει ότι «ο δήμαρχος των Τιράνων, Erion Veliaj, αποκάλεσε την Ola Xama, δημοσιογράφο στο Balkan Investigative Journalism Network (BIRN), «δολοφόνο με σύμβαση», αφού επικοινώνησε μαζί της για να σχολιάσει μια έρευνα για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Η διαχείριση απορριμμάτων στην Αλβανία αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο ποινικής έρευνας για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που εμπλέκονται πολιτικοί. Ο Arben Ahmetaj, βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, αντιμετώπισε ένταλμα σύλληψης και εγκατέλειψε τη χώρα. Στις 14 Ιουλίου, ο Veliaj, ο οποίος δεν απάντησε στο αίτημα του BIRN για σχολιασμό, έγραψε στην Xama, λέγοντας ότι είχε παραποιήσει γεγονότα και την αποκάλεσε «μαχήτρια». Έγραψε περαιτέρω «δεν είσαι δημοσιογράφος, είσαι μισθωμένος δολοφόνος». Στη συνέχεια, η καθημερινή Dita υπερασπίστηκε τον Veliaj και δυσφήμησε τον Xama για αρκετές ημέρες. Δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδο της ένα άρθρο με τίτλο «Speculation», το οποίο αναφέρεται στη δημοσιογράφο ως «συμβασιούχος» και την κατηγορεί ότι έκανε λάθη για να προστατεύσει τον Ahmetaj, προσθέτοντας ότι «η δημοσιογραφία μυρίζει πληρωμένος δολοφόνος».

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF) κατήγγειλαν τις προσβολές και υπερασπίστηκαν τη δημοσιογράφο και το έργο της.

Η Πλατφόρμα για την Προστασία της Δημοσιογραφίας και την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων είναι ένας μηχανισμός που διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ κυβερνήσεων και δημοσιογραφικών οργανώσεων προκειμένου να σταματήσουν οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και να επιτραπεί στους δημοσιογράφους να ασκήσουν το επάγγελμά τους χωρίς κίνδυνο για την ακεραιότητα τους.

Η πλατφόρμα στοχεύει στη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων, στην καλύτερη αντιμετώπιση των απειλών και της βίας κατά των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης και στην προώθηση μηχανισμών έγκαιρης προειδοποίησης και ικανότητας αντίδρασης εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Αρχικά επικοινώνησα με τον κ. Veliaj και του έστειλα ερωτήσεις σχετικά με το ρεπορτάζ που έκανα. Είχε ειδοποιηθεί. Περιμέναμε απάντηση. Του λέω ότι οι ερωτήσεις δεν είναι δεσμευτικές, δεν είναι αίτημα ενημέρωσης, αλλά αίτημα σχολιασμού. Τον περιμέναμε αρκετές ώρες και δεν είχε ανταποκριθεί. Την επόμενη μέρα ο Veliaj επικοινώνησε μαζί μου με υβριστικά μηνύματα και χυδαίο τόνο», είπε η δημοσιογράφος Ola Xama.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου