Ο Γ.Γ. του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον ίδιο φάκελο διαφθοράς με τον πρώην αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης

Ο Γ.Γ. του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον ίδιο φάκελο διαφθοράς με τον πρώην αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης

Η αλβανική εισαγγελία βρήκε στον υπολογιστή του καταζητούμενου επιχειρηματία Klodian Zoto δύο κρατήσεις ξενοδοχείων στη Βιέννη και τη Φρανκφούρτη για τον Damian Gjiknuri, πρώην υπουργό Ενέργειας και νυν Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έχει διανυκτερεύσει σε αυτά τα ξενοδοχεία που πλήρωσε ο επιχειρηματίας του αποτεφρωτηρίου και ότι είναι ανοιχτός να απαντήσει στην εισαγγελία, αν κληθεί.

Ο φάκελος της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, SPAK, διέρρευσε στα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, παρά το αίτημα του επικεφαλής του SPAK, Αλτίν Ντουμάνι, να τηρηθεί το ανακριτικό απόρρητο.

Στις σελίδες 269-271 του φακέλου που περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα σχετικά με την έρευνα του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Arben Ahmetaj και τις σχέσεις του με επιχειρηματίες αποτεφρωτηρίων, οι εισαγγελείς σημειώνουν ότι βρήκαν δύο πληρωμές που έκανε ο Klodian Zoto για ξενοδοχεία στη Φρανκφούρτη και τη Βιέννη, με το όνομα του Damian Gjiknuri. Οι εισαγγελείς παρουσιάζουν αυτές τις κρατήσεις ως αποδεικτικά στοιχεία για να αποδείξουν ότι οι τέσσερις μπορεί να συναντήθηκαν στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα, o Zoto έχει πληρώσει για το Gjiknuri διανυκτέρευση στο Mariot Hotel αξίας 147 χιλιάδων λεκ (1400 ευρώ). Τότε ο Gjiknuri έλειπε στις ΗΠΑ.

Στη δεύτερη περίπτωση, ξανά ένα ξενοδοχείο στη Βιέννη πληρώθηκε για λογαριασμό του Gjiknuri από τον Klodian Zoto. Σε αυτό το ταξίδι, ο Gjiknuri βρισκόταν σε επίσημη αποστολή για διαπραγματεύσεις με την τσεχική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, CEZ, για την επαναγορά του Διαχειριστή του Συστήματος Διανομής από το αλβανικό κράτος. Ωστόσο, η εισαγγελία λέει ότι ένα άλλο έργο των Zoto και Mërtiri έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων – μια σύμβαση παραχώρησης για την εγκατάσταση άνω του 1 εκατομμυρίου μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας. Η εισαγγελία σημειώνει ότι από πληροφορίες που ελήφθησαν από τράπεζες δεύτερου επιπέδου, ο Zoto πραγματοποίησε πληρωμές χιλιάδων δολαρίων σε ένα ξενοδοχείο στη Βιέννη με επιλογή πληρωμής που υποδηλώνει ότι βρισκόταν φυσικά εκεί και ότι η κάρτα δεν χρησιμοποιήθηκε στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, επρόκειτο για συμφέρον στο οποίο εμπλέκονταν η εταιρεία ITS sh.p.k και η AE Distribution του πολίτη Gerian Kuka, καθώς και κινεζική εταιρεία, με σκοπό την πώληση μετρητών ρεύματος. Ο Gjiknuri ήταν υπουργός Ενέργειας εκείνη την εποχή και η Αλβανία βίωνε τη λεγόμενη μεταρρύθμιση ανάκαμψης του ενεργειακού τομέα, η οποία περιελάμβανε τη φυλάκιση χιλιάδων Αλβανών με την κατηγορία της κλοπής ηλεκτρικής ενέργειας. Από ό,τι είναι δημοσίως γνωστό, δεν υπάρχει κανένα αρχείο για το εάν ένα τέτοιο έργο πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ο Μέρτιρι και ο Ζότο επί του παρόντος καταζητούνται από την αλβανική δικαιοσύνη για διαφθορά αρκετών υψηλών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Λευτέρ Κόκα και του πρώην αναπληρωτή Αλκί Μπλάκο, ενώ πρόσφατα κατηγορήθηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρμπέν Αχμετάι.

...

Αλβανία: Σύλληψη του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος για διαφθορά

Στη σύλληψη του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος της Αλβανίας Lefter Koka, προχώρησε σήμερα η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK). Σύμφωνα με πηγές των ΜΜΕ, η σύλληψ...
...

Αλβανία: Για πλαστογραφία εγγράφων και τιμολογίων συνελήφθη ο πρώην βουλευτής του ΣΚ

Το Ειδικό Εφετείο Διαφθοράς και Εγκλήματος της Αλβανίας (GJKKO) αποδέχθηκε το αίτημα της Ειδικής Δομής κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK), ώστε να συλληφθεί ο πρώην βουλευτής του...
...

Δυο άτομα διεθνώς καταζητούμενα για το σκάνδαλο των αποτεφρωτήρων στην Αλβανία

Ένα μετά το άλλο ξεσπάνε τα σκάνδαλα στην Αλβανία και αυτή τη φορά έχουν να κάνουν με την αμφιλεγόμενη συμφωνία σχετικά με τους αποτεφρωτήρες αστικών απορριμάτων. Όπως ανακοίνωσε η Ειδική Εισαγγελία κ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου