Βούτσιτς - Ράμα: Η σύγκρουση για τους... νονούς και το δείπνο με τον Σόρος

Βούτσιτς - Ράμα: Η σύγκρουση για τους... νονούς και το δείπνο με τον Σόρος

Η εμμονή Ράμα να αποδώσει τα εύσημα σε Μακρόν και Σόλτς προκάλεσε την αντίδραση του Βούτσιτς.

Διένεξη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σημειώθηκε χθες μεταξύ Ράμα και Βούτσιτς, έπειτα από επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία, στα πλαίσια της περιοδείας του για την ενίσχυση της Διαδικασίας του Βερολίνου. Ο λόγος για το προσχέδιο του Ράμα, όπου προτείνεται λύση για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

«Πρόκειται για γραπτή συνεισφορά, η οποία έχει υποβληθεί προς ενημέρωση στους δύο νονούς του γαλλογερμανικού σχεδίου, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, τον Καγκελάριο της Γερμανίας αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και τέλος! Είναι στο χέρι των δύο πλευρών να το ψάξουν, να το διαβάσουν ή όχι, να το εξετάσουν ή όχι. Πιστεύω ότι είναι μια θετική συμβολή», δήλωσε ο Ράμα.

Αλλά ο χαρακτηρισμός του Μακρόν και του Σολτς από τον Ράμα ως «νονοί» αντιτάχθηκε από τον Βούτσιτς.

Ο τελευταίος είπε ότι δεν είναι νονοί του σχεδίου. Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, αυτή είναι η αρμοδιότητα της σερβικής ομάδας διαχείρισης σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς άλλος δεν έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει το καταστατικό ή να συμμετάσχει στη σύνταξή του.

«Στην πραγματικότητα, αυτοί στους οποίους παρουσιάστηκε το προσχέδιο δεν είναι νονοί, δεν είναι αυτοί, αλλά η ομάδα διαχείρισης της Σερβίας σύμφωνα με τη συμφωνία των Βρυξελλών και όλα όσα επιτεύχθηκε τον Αύγουστο του 2015. Δεν υπάρχει κανένας άλλος που υποχρεούται να υποβάλει καταστατικό ή να συμμετάσχει στη σύνταξη αυτού του καταστατικού εκτός από τη σερβική ηγετική ομάδα. Αυτό είναι όλο και θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας, σας ευχαριστώ πολύ», είπε ο Βούτσιτς.

Όμως αυτό το σχόλιο του Βούτσιτς προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού Ράμα. Για να μην χάσει ο Βούτσιτς όσα θα έλεγε ο Ράμα, ο Ράμα του έκανε νόημα να φορέσει το ακουστικό. Και εκεί δήλωσε ότι ο Σολτς και ο Μακρόν είναι οι νονοί του γαλλογερμανικού σχεδίου και όχι του σχεδίου καταστατικού που πρότεινε ο ίδιος.

«Είναι νονοί του γαλλογερμανικού σχεδίου, όχι του προσχεδίου μου. Είναι οι νονοί του σχεδίου, άρα ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας είναι οι νονοί του γαλλογερμανικού σχεδίου γιατί το γαλλογερμανικό σχέδιο έγινε από τη Γαλλία και τη Γερμανία και δεν πιστεύω ότι το έκανε και η Σερβία. Ενώ όσον αφορά την πρόταση του σχεδίου καταστατικού, επαναλαμβάνω, είναι αυτόκλητη συνεισφορά για να επηρεαστεί θετικά αυτή η διαδικασία, δεν έχει άλλο σκοπό και δεν υπάρχει κανένας ισχυρισμός ότι τα μέρη το αποδέχονται. Πιστεύω όμως ότι αν τα μέρη ενδιαφέρονται να το διαβάσουν, θα βρουν πολλούς λόγους να το αποδεχτούν, έστω και εν μέρει», είπε ο Ράμα.

Ο Βούτσιτς σήκωσε ξανά το γάντι μετά από αυτή την τοποθέτηση και είπε ότι στη Σερβία οι άνθρωποι που επιβάλλονται με συγκεκριμένες αποφάσεις δεν ονομάζονται νονοί.

«Ο Έντι στη Σερβία διαλέγει μόνος του τους νονούς και τους καλεί να έρθουν στη βάφτιση ή στο γάμο. Εδώ οι άνθρωποι που επιβάλλονται με συγκεκριμένες αποφάσεις δεν λέγονται νονοί», είπε ο Βούτσιτς και έκλεισε την ομιλία φανερά εκνευρισμένος.

Θυμίζουμε ότι πριν από περίπου ένα μήνα, ο Ράμα είχε φτιάξει ένα σχέδιο πρότασης για τη δημιουργία Συνδέσμου Δήμων με σερβική πλειοψηφία. Τόνισε ότι η πρότασή του συντάχθηκε με υψηλού επιπέδου Αμερικανούς και Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες και αυτό το μετέφερε στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και στον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς.

Το δείπνο των δυο πρωθυπουργών υπό το βλέμμα του Σόρος

Το δείπνο μεταξύ του Ράμα και του Βούτσιτς, διήρκεσε περισσότερο από τον χρόνο που είχε αρχικά προβλεφθεί στην ατζέντα.

Σύμφωνα με το Euronews Albania στο τραπέζι των δύο αντιπροσωπειών προστέθηκε και ο Alex Soros, αλλά και ο Αμερικανός πρέσβης Chris Hill.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου