Αμετάβλητη η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα του Κοσόβου, δήλωσε η Ελληνίδα πρέσβυς στη Σερβία

Αμετάβλητη η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα του Κοσόβου, δήλωσε η Ελληνίδα πρέσβυς στη Σερβία

Η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων παραμένει αμετάβλητη και η Αθήνα θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά τη Σερβία στην ευρωπαϊκή της πορεία, δήλωσε η Ελληνίδα πρέσβης στο Βελιγράδι, Μαρία Λεβαντή.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ ότι η Ελλάδα μπορεί να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια και υπενθύμισε ότι αυτό επιβεβαιώθηκε σε υψηλότερο επίπεδο κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Έλληνας Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Σερβία.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, επεσήμανε ότι η Ελλάδα τη θεωρεί παράγοντα στρατηγικής σημασίας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και ότι, υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα ήταν πάντα ισχυρός και σθεναρός υποστηρικτής της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, πιστεύοντας ότι είναι ο φυσικός της τόπος.

Δήλωσε επίσης, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να κατασκευάσει τέσσερις νέους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που θα επηρεάσουν σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και της Ευρώπης συνολικά.

Η στρατηγική θέση της Ελλάδας ως πύλη για το LNG παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τη Σερβία, αλλά και για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης, όταν ολοκληρωθεί, θα παρέχει ετησίως στις αγορές πεντέμισι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε.

Επισήμανε ότι, εκτός από την Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα σχεδιάζει τέσσερις νέους τερματικούς σταθμούς LNG - κοντά στην Κόρινθο, κοντά στη Θράκη, κοντά στη Θεσσαλονίκη και κοντά στον Βόλο.

Όσον αφορά τους αγωγούς φυσικού αερίου, η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας θα βελτιώσει περαιτέρω την ικανότητα της Βόρειας Μακεδονίας να προμηθεύεται φυσικό αέριο από διαφορετικές πηγές, καθώς και της Σερβίας όταν υλοποιηθεί το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Σερβία-Βόρεια Μακεδονία, είπε η κα. Λεβαντή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου