Το 22% των γιατρών στην Αλβανία έχει εγκαταλείψει τη χώρα - Το 62% θέλει να μεταναστεύσει

Το 22% των γιατρών στην Αλβανία έχει εγκαταλείψει τη χώρα - Το 62% θέλει να μεταναστεύσει

Η ιατρική κοινότητα στην Αλβανία εγκαταλείπει μαζικά τη χώρα, προαναγγέλλοντας αδυναμία στο υγειονομικό σύστημα. Το Κέντρο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών διαπίστωσε ότι το 22% των Αλβανών γιατρών έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό, ενώ το 62% των πτυχιούχων ιατρικής ετοιμάζεται να φύγει.

Το 22% των γιατρών στην Αλβανία έχει εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ το 62% των πτυχιούχων ιατρικής θέλει να φύγει, αναφέρει η τελευταία μελέτη του Κέντρου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών, σύμφωνα με την οποία όσοι μεταναστεύουν είναι η ελίτ των φοιτητών ιατρικής. Συγκεκριμένα, περίπου 1.028 γιατροί έχουν μεταναστεύσει από τη χώρα και αποτελούν το 22% του αποθέματος των γιατρών στην Αλβανία των 4.745 γιατρών. Περίπου το 62% των αποφοίτων ιατρικής το 2018-2022 ετοιμάζονται να φύγουν.

Ο αριθμός των φοιτητών σε κλάδους υγείας είναι μεγαλύτερος από τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς, αλλά αυτή η τάση προαναγγέλλει τις τάσεις μετανάστευσης επαγγελματιών στο μέλλον, εκθέτοντας τη χώρα στο υψηλό κόστος της μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου. Η μετανάστευση είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο στον αλβανικό πληθυσμό, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, μορφωτικά επίπεδα και οικισμούς, αλλά σε ορισμένα ζωτικά επαγγέλματα, όπως η ιατρική, οι αποχωρήσεις είναι σε ανησυχητικά επίπεδα.

Η μαζική φυγή των γιατρών, ιδιαίτερα των νέων, προαναγγέλλει αδυναμία στις υπηρεσίες υγείας σε έναν πληθυσμό που γερνά με ταχείς ρυθμούς και το βάρος των ασθενειών αυξάνεται. Ο κλάδος της ιατρικής στη χώρα είναι ο πιο ακριβός σε κόστος και χρόνο που απαιτείται για την εκπαίδευση. Το 2021, ο προϋπολογισμός της Ιατρικής Σχολής ήταν περίπου 1,4 δισ. λεκ ή περίπου 13 εκατ. ευρώ.

Τα άμεσα έξοδα από τον προϋπολογισμό, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα των οικογενειών, για την εκπαίδευση μιας γενιάς γενικής ιατρικής είναι περίπου 80 εκατ. ευρώ, αλλά τα έξοδα είναι ανυπολόγιστα λόγω της απουσίας τους στην αλβανική αγορά εργασίας.

Πηγές από τη Νοσηλευτική σχολή δείχνουν ότι η πλειονότητα των φοιτητών, στο πρώτο έτος, εγγράφονται σε μαθήματα γερμανικής γλώσσας, προκειμένου όταν τελειώσουν τις σπουδές τους να έχουν τις γλωσσικές δεξιότητες για να απασχοληθούν στη γερμανική αγορά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου