Αλβανία: 600 εκατ. ευρώ χρέος στη διεθνή αγορά - 100 εκατ. ευρώ περισσότερα χρέη για το ευρωομόλογο

Αλβανία: 600 εκατ. ευρώ χρέος στη διεθνή αγορά - 100 εκατ. ευρώ περισσότερα χρέη για το ευρωομόλογο

Η Αλβανία έχει δανειστεί 600 εκατ. ευρώ στη διεθνή αγορά. Το επιτόκιο σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου είναι 5,9% σε ετήσια βάση, ενώ μακροπρόθεσμα αγγίζει το 6,1%.

Το ομόλογο έλαβε 100 εκατ. ευρώ περισσότερα χρέη από το αρχικό σχέδιο, ενώ οι τόκοι είναι 60% υψηλότεροι από τους τόκους του τελευταίου ευρωομολόγου που εξέδωσε το δημόσιο.

Το ευρωομόλογο έχει διάρκεια 5 ετών και η τελευταία ημερομηνία αποπληρωμής είναι η 9η Ιουνίου 2028. Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι παίρνοντας αυτό το χρέος, ένα μέρος θα πάει για την εξόφληση του υπόλοιπου χρέους, ενώ το υπόλοιπο για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος . Συνολικά, αυτή είναι η 6η έξοδος στις διεθνείς αγορές μέσω αυτού του μηχανισμού.

Σύμφωνα με ειδικούς, η έξοδος της κυβέρνησης για το εμπορικό χρέος αυτές τις στιγμές φέρνει νέους κινδύνους και ευκαιρίες.

«Στην πραγματικότητα, θα είχα δύο ενστάσεις σε αυτή την περίπτωση. Η στιγμή που βγαίνει στις ξένες αγορές θα έπρεπε να είχε μελετηθεί περισσότερο για να δούμε τις εγχώριες αγορές, έτσι θα είχαμε λιγότερη έκθεση σε κινδύνους. Φυσικά η χώρα μπαίνει σε μια προσέγγιση που δεν είναι θετική στα προγράμματα για το μέλλον».

Μέχρι στιγμής έχουν αποπληρωθεί μόνο τα δύο πρώτα ευρωομόλογα, αυτό του 2010 και του 2015, ενώ τα τρία προηγούμενα, μαζί με το νέο χρέος, είναι ακόμη απλήρωτα.

Το ευρωομόλογο του 2021, με 10ετή διάρκεια, είναι το μακροβιότερο και το τελευταίο λήγει το 2031. Υπό αυτή την έννοια, χωρίς το τελευταίο ευρωομόλογο, δανείζονται συνολικά 2,55 δισ. λεκ ή 23,590,378 ευρώ ενώ το 70% παραμένει ενεργό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου